NÜKLEER SALDIRI OLMASI DURUMUNDA TİTO’NUN KAÇACAĞI SIĞINAĞI BUGÜN TURİSTLER ZİYARET EDİYOR

Tito’nun Bosna’nın Konjiç şehrindeki nükleer sığınağı, Zlatar dağının iç kesimlerine gizlenmiş turistik bir cazibe merkezi. İnşaatı büyük bir gizlilik içinde tam 26 yıl süren eski YGC’nin en yüksek askeri ve siyasi liderliğinden 360 kişi bu binayı inşaa etti.

Yapısal olarak, Tito’nun sığınağı bir dış (yer üstü) kısım, binanın dış kısmını yer altı kısmına bağlayan tüneller ve içinde işlevsel olarak birbirine bağlı 12 bloğun bulunduğu bir yer altı kısmından oluşur.

Atom sığınağına yapacağınız bir ziyaret sırasında, eski SFRY dönemine ait eşsiz ve korunmuş bir askeri mimari örneğini görebilirsiniz. Binanın işleyişi ve bakımı için mükemmel mobilyalar, altyapı sistemi, makineler ve cihazlar, bu binayı yapanların ne kadar özverili olduklarının göstermektedir.

2017 yılından itibaren Konjic Belediyesi ve Ekonomik Kalkınma Ajansı “Prvi korak”a devredilen tesis, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine yönelik bir turizm tesisi olarak kullanılıyor.

Tesis bugün

Ajans yöneticisi Ajla Greda “Binanın durumu iyi, 1979 yılında inşaatının tamamlandığı düşünülürse, eskiyen çatıların yenilenmesi, hasarlı cephelerin tamiri, yenilenmesi gibi bazı yatırım çalışmalarının yapılması gerektiğini gördük. kamuflaj kısmı ile binanın iç kısmını birleştiren tünelin tamir ve boyanması, hem kendi hem de bağış sermayemizle karşıladığımız bina önü platosunun düzenlenmesi, korumak ve ömrünü uzatmak istiyoruz” dedi..

Bu bağlamda, ziyaretçilerin Tito’nun sığınağına ana girişini de temsil eden 3 numaralı binanın mevcut cephesinin rekonstrüksiyonu gerçekleştirilmiştir.

Geda “Kamufle edilen alanı bina içi ile birleştiren tünelin rehabilitasyonu ve badanalanması, ayrıca bina önündeki platonun rehabilitasyonu, platonun düzenlenmesi ve betonlanması, harap durumdaki çit, banko ve masalar, şadırvan ıslahı ve diğer mobilyaların montajı.Bina ve önündeki yukarıda belirtilen tüm çalışmalar, bu objenin özgünlüğü ve işlevselliği bozulmadan, özgün olduğu düşünülerek yapılmıştır. 2014 yılında Bosna-Hersek Ulusal Anıtlarını Koruma Komisyonu tarafından Bosna-Hersek’in ulusal anıtı ilan edilen, askeri olmayan perspektifli bir varlık,” diye ekliyor.

Tesis, 2011 yılında Bosna-Hersek Savunma Bakanlığı’nın tesisi olası olmayan bir askeri varlık ilan etmesiyle halka açıldı. Bütün bunlardan “Çağdaş Sanat Bienali D-0 ARK Yeraltı” projesi fikri doğdu.

Nesne sanatseverler için ilginç, yani binada “Çağdaş Sanat Bienali D-0 ARK Yeraltı” projesi kapsamında oluşturulan sanat eserlerinin bir sergisi var.

Bu projenin amacı bölgesel kültürel değerlerin tanıtımıdır. Proje faaliyetlerinde, benzersiz turistik cazibe merkezlerini besleyen ve koruyan Konjic Belediyesi ve Federal Turizm ve Spor Bakanlığı tarafından mali destek sağlanmaktadır.

Ziyaret sayısı

Ziyaret sayısı her yıl artıyor. Tito’nun sığınağını bir kez ziyaret etmek yetmez, dünyanın her ülkesinden gelen ziyaretçilerin ve özellikle Yugoslavya’ya ilgi duyanların uğrak noktası Tito’nun sığınağı.

“Ziyaretçiler dünyanın her ülkesinden geliyor, hem tek başlarına hem de aileleri, arkadaşları, iş ortakları eşliğinde dönmekten mutlu olan aynı yüzleri görme fırsatı bulduğumuzda özellikle memnunuz. Temsili turist olarak Tito’nun sığınağı önerildi. Avrupa kıtasının bu bölümünde cazibe merkezi var. Geçen yıl yaklaşık 26.000 ziyaret kaydettik,” diyor Greda.

Tito’nun sığınağı her gün sabah 9’dan akşam 4’e kadar ziyaret edilebilir.

Bu tesisin yönetimi son derece maliyetli, aylık bazda elektrik, kamu hizmetleri, tesisin kendisinin bakımı ve turist rehberi sıfatıyla personel maliyetleri için maliyetler yaklaşık 18 bin mark tutarında./Balkan Postası

En son haberler

ARNAVUTLUK, TİKTOK VE SNAPCHAT’İ YASAKLAMAYI TARTIŞIYOR

ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİNE KARŞI PROTESTO DÜZENLENDİ

BOSNA HERSEK’TEN GELEN HASTA VAN’DA SAĞLIĞINA KAVUŞTU