Tam 20 yıl önce bugün, Mostar’daki yenilenen Eski Köprü, 16. yüzyıldan kalma Osmanlı mimarisinin bu şaheserinin ve bir mimari mücevherin Mostar’ın Hum tepesinden Hırvat Savunma Konseyi (HVO) füzeleri tarafından yıkılmasından on yıldan biraz daha uzun bir süre sonra resmen açıldı.
Mostar’daki Eski Köprü 1566 yılında inşa edilmiş ve o dönemin dünyadaki en büyük kemerli yapısıydı. Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. İnşaatı Osmanlı mimarı Mimar Hacrudin’e emanet etti.
Bosna-Hersek’teki savaş ve 1992 ile 1995 yılları arasında Mostar’a yönelik karşılaştırmalı çifte saldırı sırasında Eski Köprü, topçu saldırılarının hedefi oldu. 1992 baharında Sırp ordusunun mevzilerinden atılan mermiler köprünün kemerine zarar verirken, batı kapısındaki ünlü Čardak kulesi de tamamen yanmıştı.
Hırvatistan Savunma Konseyi’nin iki gün süren bombardımanından sonra Eski Köprü 9 Kasım 1993’te yıkıldı. Daha sonra şehrin çevresindeki tarihi çekirdeği neredeyse tamamen yok edildi. Yeniden inşa girişimi savaşın bitiminden hemen sonra dönemin Mostar belediye başkanı Safet Oručević tarafından başlatıldı. 23 Temmuz 2004’te yenilenerek halka yeniden açıldı ve 2005’ten beri Eski Köprü, UNESCO Dünya Mirası Alanı’nın bir parçası. Kentin sembolü Neretva’daki yenileme çalışmaları altı yıl sürdü.
Restore edilen Eski Köprü’nün açılışına dünyanın dört bir yanından çok sayıda misafir ve 56 kadar yabancı heyet katıldı ve dönemin Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Başkanı Süleyman Tihić, restorasyonun da bir zafer olduğunu söyledi. Mostar ve Bosna-Hersek’te barış ve birlikte yaşam için. Köprünün altındaki platoda gerçekleşen etkinlik 500’ün üzerinde akredite gazeteci tarafından takip edildi.
Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen görkemli ve unutulmaz tören, ünlü Bosnalı film ve tiyatro yönetmeni Sulejman Kupusović tarafından yönetildi.