Bosna-Hersek’te Bosnalı Sırpların lideri Milorad Dodik, uluslararası topluma giderek daha fazla meydan okuyor ve BM’nin Bosna Yüksek Komiseri Christian Schmidt’i tutuklamakla tehdit ediyor.
Sırp Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Milorad Dodik, Perşembe günü BM Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt’e yazdığı açık mektupta “Siz Yüksek Temsilci değilsiniz” ve”Bosna-Hersek’teki uluslararası toplumu temsil etmiyorsunuz” diye yazdı. Schmidt’in başkent Saraybosna’dan Sırp Cumhuriyeti’nin başkenti Banja Luka’ya gitmesi durumunda Dodik: “Ya tutuklanma ya da sınır dışı edilmeyi” hazır olmalı dedi.
Angela Merkel döneminde Tarım Bakanı olan 66 yaşındaki Christian Schmidt’in iki yıl önce göreve gelmesinden bu yana, 3,5 milyon nüfuslu küçük Balkan ülkesinde siyasi açıdan pek çok taş yerinden oynadı. Boşnak, Sırp ve Hırvat ulusal partilerinin üç güçlü ve yozlaşmış liderinden geriye yalnızca biri kaldı: Milorad Dodik. Berlin ve Washington’un desteklediği katı kararnamelerle Schmidt, yıllardır ertelenen seçimleri başlatmayı başardı.
Sonuç: Savaş zamanı popüler cumhurbaşkanı Aliya’nın oğlu Bakir İzzetbegoviç’in liderliğindeki Bosna partisi Demokratik Hareket Partisi artık hükümetin bir parçası değil. Üç kez yolsuzlukla suçlanan ve son dakikada kaçmayı başaran Dragan Coviç’in Hırvat partisinin artık siyasi önemi kalmadı. Boşnakların yüzde 50’sini Hırvatların yüzde 15’ini paylaştığı “Federasyon”, dört yıllık ablukanın ardından yeniden işleyen kurumlara kavuştu.
Bilinen uzmanlık alanı olan tehditkar hareketler
Beklendiği gibi Milorad Dodik en zor adam olarak ortaya çıkıyor. Yüksek Temsilcinin tutuklanma tehdidinin ardından Schmidt geziden vazgeçti ve konuyla ilgili Her sözün “altın teraziye konulmadığı” “Balkanlar’dayız” dedi. Dodik geri çekildi ve sonunda kendisine Sırp Cumhuriyeti polisinin onun güvenliğini garanti edemeyeceği söylendi. Tehditkar hareketler 66 yaşındaki Dodik’in uzmanlık alanı. Yıllardır Bosnalı Sırpların Bosna’dan ayrılmaya karar vereceği bir referandumdan bahsediyor.
Gerçekte Dodik’in elinde o kadar da iyi kartlar yok. Sırbistan’dan yalnızca sözlü destek geliyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra zorlaşan AB ile Sırbistan arasındaki dengeyi ülkesiyle birlikte korumaya çalışıyor. Ekonomik açıdan bile Sırp Cumhuriyeti’ndeki durum en iyi durumda değil. Dodik’in güvendiği Rusya’nın sunabileceği başka bir şey yok. Almanya, son dönemde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 105 milyon avro değerindeki altyapı projelerini iptal etti.
Dodik iç politikada bile sandığı kadar yenilmez değil. Medyayı kısıtlayacağı “iftira”ya karşı yasa protestolara neden oldu. Bosna-Hersek geçen yıl AB’ye aday olduğundan beri Rusya’ya verdiği destekle artık eskisi kadar puan alamıyor. Ülkedeki gençler toplu halde Rusya’ya değil AB’ye doğru ayrılıyor. Christian Schmidt’in gelişi bile Dodik için başarısızlıktı. Schmidt, Rusya’nın vetosunu açıklamış olması nedeniyle, Güvenlik Konseyi’nin dahil olduğu önceki davaların aksine, Barış Uygulama Konseyi (PIC) tarafından seçildi.
Schmidt tüm yetkilerini kullanıyor
Schmidt işe enerjiyle başladı ve seleflerinden farklı olarak “Bonn’un güçlü yetkinlikleri” olarak bilinen yetkinliklerini yoğun bir şekilde kullanmaya başladı. Güvenlik Konseyi’nin olaya dahil olmaması nedeniyle Yüksek Temsilci’yi tanımayan Dodik, açık çatışmaya cesaret edeceği Haziran 2023’e kadar bunu önemli bir kart olarak sakladı. Yüksek Temsilcinin kararnamelerinin artık Sırp Cumhuriyeti’nde geçerli olmayacağına karar veren Schmidt, buna karşı çıktı ve çıkardığı bir yasayla, kararlarını görmezden gelen yetkilileri beş yıl hapisle tehdit etti. Saraybosna Savcılığı Dodik hakkında dava açtı, mahkeme de onayladı.
Sırp Cumhuriyeti cumhurbaşkanı ile Yüksek Temsilci arasındaki sinir savaşının silahlarla gerçek bir savaşa dönüşmesi, gerçekçi görülmüyor.Dodik, 1992-1995 yılları arasında Bosna’dan Belgrad’a kaçtı, askeri tehditlerden korktu.
Barışı koruma gücü EUFOR Althea hâlâ yerinde. Söylentilere göre Güvenlik Konseyi, Rusya’nın veto tehdidi nedeniyle bu misyonu uzatamasa bile, Althea misyonu Saraybosna’daki hükümet tarafından meşrulaştırılan yerinde kalmaya devam edecek./DW/Balkan Postası