Gordana Siljanovska, parlamento oturumunda Kuzey Makedonya’nın cumhurbaşkanı olarak göreve başladı ve ülkeyi “Makedonya” olarak adlandırdı.
Siljanovska, “Makedonya cumhurbaşkanlığı görevini vicdanlı ve sorumlu bir şekilde yerine getireceğimi beyan ederim.” dedi.
Yunanistan büyükelçisi Sofia Philippidou, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın direktifi uyarınca protesto amacıyla oturumu terk etti.
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis daha önce seçim sonrasında Üsküp’ü Prespa Anlaşması’na uyma konusunda uyarmıştı.
Kuzey Makedonya’nın 2018 yılında adını şimdiki adıyla değiştirdiğini ve Yunanistan ile adını bu iki ülkenin paylaştığı gölden alan bir anlaşma imzaladığını da hatırlatalım.
Bu anlaşmayla onlarca yıllık bir sorun çözülmüş, 2017 yılında Bulgaristan ile imzalanan anlaşmayla birlikte Kuzey Makedonya’nın Avrupa Birliği’ne giden yolu açılmıştı. Ertesi yıl, Kuzey Makedonya NATO’ya üye oldu ve halk, Avrupa Birliği ile müzakerelerin hızla başlatılmasını bekliyordu.
2020’de AB yolunda bu ülkeyle iyi bağlantılara sahip olan Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un AB’den bir “tokat” almasıyla iyimserlik aniden “söndü”. Fransa, açıkça olmasa da, Avrupa Birliği’nin mevcut genişlemesine karşı çıktı ve Bulgaristan, bu ülkedeki Bulgarların statüsü nedeniyle Kuzey Makedonya ile müzakerelerin başlatılmasını veto etti.
Bu olaylardan dört yıl sonra Makedonlar artık ülkelerinin AB yoluna inanmadıkları için VMRO-DPMNE partisinin seçilmesi bekleniyordu.
Sağ odaklı olan bu partinin Avrupa’ya şüpheli bir bakış açısı var. Yeni başbakan ve parti lideri Kristijan Mickoski’nin, kendi iktidarı döneminde Bulgarların ulusal azınlık olarak tanınmayacağını ve “Makedonya” adını kullanmakta ısrar edeceğini açıklaması, Yunanistan’daki yetkililerin sert tepkisine neden oldu.
Bu arada, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Siljanovska, mevcut cumhurbaşkanı Steva Pendarovski’yi yüzde 68,94’e varan oyla mağlup etti./Balkan Postası