Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketi Milletvekili Salih Murat, Üsküp’te Yahya Kemal Millî Kurumunun kurulmasına dair başvurusunun Kültür Bakanlığı tarafından reddedilmesine Parlamentoda düzenlediği basın toplantısıyla tepki gösterdi.
Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketinin Avrupa Cephesi’nden seçilen Milletvekili Salih Murat, Üsküp’te Yahya Kemal Millî Kurumunun kurulmasına dair bir başvuru yaptı. Milletvekili Murat, 6 Mayıs 2025 tarihinde başvurusunun Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı tarafından reddedilmesiyle ilgili Kuzey Makedonya Meclisinde basın toplantısı düzenledi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Murat, toplantının konusunun Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığının mevzuatının 8. maddesine aykırı olarak Üsküp’te Yahya Kemal Millî Kurumunun kurulmasına dair başvurusunun reddedilmesi olduğunu söyledi.
Bu çerçevede Murat, “Başvurumda, Yahya Kemal’in Türk dünyası ve dünya edebiyatındaki yeri, önemi ve itibarı üzerinde durdum. Verilen ret kararının gerekçelerinin tutarsız olduğunu ve mevcut yasalarla çeliştiğini ifade ettim. Bundan sonraki adımlarımı da Makedonya kamuoyuyla paylaştım. Ayrıca basın mensuplarının siyasî gündeme dair sorularını da yanıtladım. Toplantımızın halkımıza ve vatanımıza hayırlı olmasını diliyorum. Eşit olacağız, onurlu birer soydaş olacağız ve bir olacağız. Böylece vatanımız Makedonya daha demokratik bir devlet olacaktır.” ifadelerini kullandı.
“HER ALANDA TÜRKLERE AYRIMCILIK YAPILIYOR”
Murat, VMRO (İç Makedon Devrimci Örgütü) ve VLEN ortakları hükûmetinin diğer konularda olduğunu gibi Türklerin kültürel değerlerinin korunması ve yaşatılması konusunda da ayrımcı yaklaşımı sürdürmekte olduğunu vurguladı.
Yahya Kemal Beyatlı Millî Kurumunun kurulması için 13 Kasım 2024 tarihinde Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığına başvuru yaptığını bildiren Murat, 17 Mart 2025 tarihinde acil başvuru, 22 Nisan 2025 tarihinde ise milletvekili soru önergesi sunduğunu bildirdi.
Bakanlığın kurumun açılmasını reddettiğini belirten Murat, “Bakanlık, soru önergeme cevap vermeden apar topar 25.04.2025’te, şairimizin “önemi tartışılmaz” derken kurumu reddetmesi büyük bir çelişkidir!” dedi.
Murat cümlelerine, “Üsküp’te doğan, annesi İsa Bey Camii haziresinde yatan şairimizin kültürel mirasının korunması sadece Türk toplumu için değil, tüm ülkemiz için bir zenginliktir.” şeklinde devam etti.
MURAT İTİRAZ SÜRECİNİ BAŞLATTI
Bu karar için yeniden milletvekili soru önergesi verdiğini duyuran Murat, İdari Prosedür ve İş İlişkisi Prosedüründe Karar Verme için Devlet Komisyonuna itiraz, İdare Mahkemesine başvuru, Halk Ombudsmanı’na ve Anayasa Mahkemesine şikâyet süreçlerini etap etap başlatacağını söyledi.
“Kültürel haklarımız ve anayasal güvencelerimiz için mücadelemiz kararlılıkla sürecek!” şeklinde vurgu yapan Murat, “Dağlar aynı, Vardar eskisi gibi akıyor, ama çocukluğumun şehri bir daha asla geri gelmeyecek” diyen büyük şairimizin hatırasını yaşatmak ve Üsküp’le olan derin bağını onurlandırmak için sonuna kadar mücadele edeceğiz.” ifadelerini kullandı.