Kosova Türkiye Ekonomi Odası basına verdiği bir demeçte, ekonomik ile ilgisi olmaya konuların, Kosova ile Türkiye’nin istikrarlı ekonomik ilişkilerine etki etmemeli.
Ekonomi Odasından Basına verilen cevapta ”Diğer faktörlerden bağımsız olarak Kosova ile Türkiye’nin ekonomik ilişkileri istikrarlı bir şekilde devam etmektedir. Bu istikrarlı ve güçlü ekonomik ilişkilerin ekonomi dışı faktörlerden etkilenmemesini umuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliği daha önce Kosova’nın Kudüs’te büyükelçilik açmasına tepki göstermişti.
Aynı şekilde 25 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan Başbakan Albin Kurti’ye gönderdiği tebrik mesajında Kudüs’te büyükelçilik açılmasını yeniden gözden geçirmesini talep etti.
Türkiye, Kosova’nın en büyük ticari partneri olma özelliğini doğrudan yatırımlar ve ithalat ile devam ettiriyor.
Kosova Merkez Bankası verilerine göre son 15 yılda Türkiye’nin Kosova’ya olan yatırımları 435.6 milyon euroya ulaştı.
Prizren’de iş yapan ”İnfinit” şirketinin yöneticisi Mentor Çollaku basına yaptığı açıklamada Türkiye’den su ve diğer içecekler ithal ettiklerini belirtti.
Çollaku ”Biz ticaretimizi yapmaya devam ediyoruz ekonomik açıdan herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Türk ürünleri yerli piyasada talep görüyor” ifadelerini kullandı.
Son iki yıldır (2019 – 2020) Türkiye’den Kosova’ya ithal edilen malların değeri 840 milyon euro’ya ulaştı. Kosova ise Türkiye’ye sadece 20 milyon değerinde ihracat yaptı.
Türkiye Kosova’nın Stratejik Partneri
Ekonomi Profesörü Safet Gerxhaliu’da Türkiye’nin Kosova için stratejik bir partner olduğunu vurguladı. Kosova’nın uluslararası toplumun bir ürünü olduğunu ve bu bağlamda ABD ve Avrupa’nın Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinde büyük rolü olduğunu aynı şekilde Türkiye’nin de bu süreçte değişik şekillerde Kosova’ya destek verdiğini belirtti.
Türkiye 2008’de Kosova’nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biridir.
Gerxhaliu Kudüs büyükelçiliği konusunda, yeri İsrail’in gösterdiğini ve bu konuda Türkiye’nin anlayışlı olması gerektiğini belirtti.
Kosova’da ki Türk Şirketleri
Kosova’da en büyük yatırımcılar Türk şirketleridir.
Türk Franszı ortak şirkeri Limak – Aeroport de Lyon 2010 yılından Priştine Uluslararası Havaalanı ”Adem Jashari” nin 20 yıllık kullanım hakkını aldılar.
Limak – Çalık ortaklığı 2012 yılında Kosova enerji elektrik dağıtım şirketinin özelleştirilmesinde KEDS’i satın aldı.
Aynı şekilde Kosova’da TEB, İŞBANKASI, Ziraat ve BKT bankaları da bulunmaktadır.
Kosova ve Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’yı bağlayan 1.6 milyar değerinde olan otoyol yapımını da Türk Amerikan şirketi olan Bechtel Enka yapmıştır.
Kosova’nın bağımsızlığından bu yana iki ülke ekonomiden, eğitime ve sağlığa bir çok alanda 43 anlaşma imzalamıştır. /Balkan Postası