KOSOVA’NIN BAŞKENTİ PRİŞTİNE’DE KOSOVA – TÜRKİYE EKONOMİK FORUMU DÜZENLENDİ

Kosova Ticaret Odası (OEK) ve Balkan Stratejik Araştırma Merkezi (BASAM) Priştine’de Kosova-Türkiye Ekonomik Forumu düzenledi.

Bu forumda her iki ülkenin özel sektör firmalarının temsilcilerinin yanı sıra, Kosova Ticaret Odası Başkanı Lulzim Rafuna, Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, Kosova’nın kamu kurumlarının temsilcileri de yer aldı.  Aralarında Azınlık İşlerinden ve İnsan Haklarından Sorumlu Başbakan Yardımcısı Emilija Redžepi, Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Ekonomi Bakan Yardımcısı Getoar Mjeku’nun yanı sıra Türkiye’deki devlet kurumlarından bazı temsilciler de vardı.

Kosova Ticaret Odası Başkanı Lulzim Rafuna, Kosova’daki işletmelerin yalnızca ülkenin kalkınmasının motoru olmadığını, aynı zamanda bölgede ve ötesinde işbirliği için en çok aranan işletmeler olduğunu söyledi.

Rafuna, Türkiye Cumhuriyeti ile sağlanan işbirliğinden büyük mutluluk duyduklarını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm kurumlarına ve Türk halkına teşekkür etti.

Rafuna “Türkiye’nin yatırımları, Kosova Cumhuriyeti’ndeki yatırımlar arasında altın üçlüde yer almakta olup, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasını etkileyen eğitim, sağlık, finans, tekstil, altyapı ve birçok alanda ve en önemli alanlarda da yer almaktadır: “, diye.

Büyükelçi Angılı konuşmasında, Kosova ile Türkiye arasında ticaret ve yatırım alanında ilişkilerin derin, yoğun ve çok boyutlu olduğunu söyledi.

Angılı, Türkiye’nin Kosova’da 400 milyon euronun üzerinde yatırımı olduğunu, 10 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi.

“2022 yılında Türkiye-Kosova ticaret hacmi 800 milyon avroyu aştı ve Türkiye, Kosova’nın en büyük ticaret ortağı oldu. Şu ana kadarki verilere göre 2023 yılında  800 milyonu aşmayı ve 1 milyar euroluk ticari hacme ulaşmayı umuyoruz” dedi.

Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Recepi, amacın önümüzdeki yıllarda Kosova ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini artırmak olduğunu söyledi. Kendisinin de söylediği gibi, Kosova ticarete açık ve yatırıma hazır, Türkiye ise ortak ekonomik geleceğin anahtarı olan deneyim, uzmanlık ve kaynakları getiriyor.

Kosova’nın teknoloji, altyapı ve enerji sektörlerini geliştirmeye odaklandığını söyledi.

“Hepimiz karşılaştığımız zorlukların farkındayız ancak bunların yatırım ve yeni inovasyonlar için bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Kosova bilişim, yenilenebilir enerji kaynakları, tarım ve turizm gibi alanlarda gelişme potansiyeline sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti ile olan ortaklığımız, tüm bu hedeflere ulaşmak için gerekli teknolojik kaynaklara ve pazarlara iyi erişim sağlıyor” dedi.

Forumun amacı Kosova Cumhuriyeti’ndeki yatırımları teşvik etmektir. Forum sırasında her iki ülkenin kurumlarından temsilciler arasında bir tartışma paneli de düzenlendi./Balkan Postası

En son haberler

SIRBİSTAN, MACARİSTAN SINIRINDAKİ YASA DIŞI GÖÇMEN KAMPINI BOŞALTTI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN TİRAN VE BELGRAD MESAJLARI

ARNAVUTLUK’TA BEKTAŞİ DEVLETİ KURMAK İSTEYEN BABA MONDİ: “İSRAİL HALKININ KARDEŞİYİM”