KOSOVALI ÖĞRETMEN ORİGAMİ SANATIYLA REKOR BÜYÜKLÜKTE ARNAVUTLUK BAYRAĞI YAPTI

Skënderajlı Arbnora Fejza-Idrizi, Kosova’nın başkenti Priştine’ye yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Skënderaj kentindeki bir spor salonunda origami kağıt sanatındaki sınırlarını bir kez daha zorlayarak şimdiye kadarki en büyük Arnavutluk ulusal bayrağını yaptı.

Arbnore Fejza-Idrizi, her biri piramit şeklindeki 120 bin origami kağıdından oluşan bayrağı, “Alauddin” medresesinde okuyan 70 öğrencinin yardımıyla yaklaşık 50 bin kağıdı piramit şeklinde katladığını anlatıyor. 70 bin makaleyi tek başına ve bazı aile üyelerinin yardımıyla yaptı.

“Çok zor bir iş oldu çünkü bu sefer daha zor bir çalışma yöntemini seçtim. Kağıdın, her kağıt için on katlamanın gerekli olduğu kısmı piramit şeklindeydi”, diye vurguluyor Fejza-Idrizi, tüm çalışma için toplam 1 milyon 200 bin katlamanın gerekli olduğunu söylüyor.

Bu projede aile üyeleri ve öğrencilerin yanı sıra, ulusal bayrak ile ortadaki çift başlı kartalın orantılı görünmesi için doğru parametrelerle özel bir plan yapan bir mimarın da kendisine yardımcı olduğunu söylüyor.

Fejza-Idrizi, projenin tamamlanmasının toplam dört gün sürdüğünü söylüyor.

“Çalışma saat 10’dan akşam 6’ya kadar sürdü ve burada mozaiğin tam hizalaması da yapıldı. Bu mozaik 1.300 metrekare, önceki mozaiğe göre daha büyük” diye vurguluyor.

Skenderajlı öğretmen, Şubat 2021’de aynı yerde yaptığı origami ile Kosova devlet bayrağıyla Guinness rekorlarına dahil olmasına rağmen, ulusal bayrakla yaptığı son çalışmasının şu ana kadar yaptığı en doruk noktası olduğunu söylüyor.

“Bu bayrakla büyüdüğümüz için belki de en çok severek çalıştığım proje bu oldu. Halkımızın yıllar, yüzyıllar ve onyıllar boyunca bu bayrağa çok şey verdiğini görünce, ülkemin onu sınırların ötesinde ve her yerde tanıtması için bir şeyler yapmayı başardığım için büyük gurur duyuyorum. aynı zamanda bir dünya rekoru olarak da onaylanmıştır. Çalışma sürecinde bile duygu doluydum ve çok mutluydum. Ancak sonuçlandığında doğruyu söylemek gerekirse yukarıdan bakmak için neredeyse sonuna kadar gelmedim ve duygularla baş başa kaldım, hatta sevinçten gözyaşlarım bile aktı” diye vurguladı.

Fejza-Idrizi, bu sanatta rekor kırmanın kurallarının çok katı olduğunu, kağıdın dayanıklı, pratik ve ağırlığının belirli olmasını gerektirdiğini söyleyen Guinness jürisinden iyimser bir şekilde iyi haberler bekliyor.

Kağıttan origami sanatıyla Arbnora Fejza Idrizi, 8,7 metrelik dünyanın en büyük çiçeğiyle ilk kez 2018 yılında Guinness kitabına girdi. Bağımsızlığını tanıyan ülkelerin bayraklarını minyatür olarak sunduğu 2,73 metre yüksekliğinde ve 2,38 metre genişliğindeki en büyük kağıt vazo ile 2019 yılında ikinci kez rekorlar kitabına girdi. Origami sanatıyla dünya rekorunun bir kısmı 2021 yılında 1.216 metrekarelik Kosova devlet bayrağıyla kırıldı.

Origami sanatı Japonya’da doğmuş olup anlam bakımından “ori” katlama, “gami” ise kağıt anlamına gelmektedir. Bu sanatın amacı, düz kare bir kağıdı katlama teknikleriyle bitmiş bir heykele dönüştürmektir. Modern origami uygulayıcıları genellikle kağıttan kesikler, yapıştırıcılar veya işaretler kullanmaktan kaçınırlar.

En son haberler

BULGARİSTAN VE ROMANYA SCHENGEN’E TAM ÜYE OLUYOR

YTB’DEN MÜZEYE ÇEVRİLEN KUZEY MAKEDONYA’DAKİ CAMİYE TEPKİ

KUZEY MAKEDONYA’DAKİ TÜRK CAMİSİ MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ!