“KOSOVA’DA TASAVVUF MÜZİĞİ GELENEĞİ” BAŞLIKLI MONOGRAFİNİN TANITIMI YAPILDI

Kosova’nın başkenti Priştine’de “Kosova’da Tasavvuf Müziği Geleneği” başlıklı, Krenar Doli’nin hazırladığı monografinin tanıtımı gerçekleştirildi.

Kosova Albanoloji Enstitüsü ve Kosova Kültür Bakanlığı desteğiyle düzenlenen tanıtıma, Kosova Albanoloji Enstitüsü Müdürü Hysen Matoshi, Yunus Emre Enstitüsü Kosova Koordinatörü Ramazan Yılmaz, Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abas Jahjai ile çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

Monografinin yazarı Doli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitabı Gazi Üniversitesinde öğrenciyken doktora tezi olarak hazırladığını söyledi.

Kitabın, Kosova’daki cami ve tekkelerde yorumlanan ilahileri ele aldığını belirten Doli, “Kosova Cumhuriyeti’nde bulunan 9 tarikatı kapsayan bir araştırma. Tüm zikir ritüelinin her tarikatın tüm özelliklerini ayrı ayrı yansıtıyor.” ifadelerini kullandı.

Doli, Arnavut edebiyatçıların tekke, cami ve medreselerde doğu edebiyatıyla tanıştıklarını, ondan ilham alarak eser ve şarkı yazmanın yanı sıra ünlü eserleri Arnavutçaya çevirerek de bu bölgede yaygınlaşmasına katkıda bulunduklarını belirtti.

Konuşmaların ardından, monografide yer alan ilahiler Kosova ve Kuzey Makedonya’nın önde gelen tasavvuf müziği sanatçıları tarafından seslendirildi.

Hazırlanma aşaması yaklaşık 4 yıl süren monografi, Kosova’daki İslami kurumların gelişimi ve etkisi ile müzikal ve sosyo-kültürel bir fenomen olarak bu müziğin incelenmesini konu alıyor.

En son haberler

AŞIRI SICAKLAR ROMANYA’DA KURAKLIĞI UC NOKTAYA TAŞIDI, HALK SU SIKINTISI ÇEKİYOR

AB VON DER LEYEN’LE GÖRÜŞME KONUSUNDA VUÇİÇ’İ YALANLADI

RUS İDEOLOG DUGİN FİKRİNİ DEĞİŞTİRDİ VE VUÇİÇ’E YÜKLENDİ: ”ARTIK BİTTİ, SIRPLAR GİTMESİNİ İSTİYOR”