Avrupa Birliği’nin Kosova’ya uyguladığı ekonomik yaptırımlar ülkeye yaklaşık 300 milyon avro zarar verdi, ancak uygulanmalarının üzerinden sekiz aydan fazla süre geçtiği için bu rakam artabilir. AB’ye bunları kaldırma çağrısında bulunan bazı ekonomi uzmanları konuyu bu şekilde değerlendiriyor.
Aynı değerlendirmede, Kosova’nın bu tedbirler nedeniyle, Avrupa Birliği’nin yaptırım uyguladığı bir ülkeye yatırım yapmaktan çekinen yabancı yatırımcıları kaybettiği değerlendiriliyor. Ancak bu önlemlerin aylarca sürmesi riskini doğuracağı için AB’nin seçim döngüsüne girmeden önce bir çözüm bulunmasının şart olduğunu söylüyorlar. Ancak hükümetin ülke ekonomisindeki zayıf reformlarını da eleştiriyorlar.
Ticaret Odası (OEK) Başkanı Lulzim Rafuna, AB yaptırımlarından yaklaşık 300 milyon avroluk engellenen projelerin bulunduğunu söylüyor.
Rafuna, AB kurumlarına bu tedbirleri kaldırma çağrısında bulunurken, aynı zamanda ülke kurumlarından Kosova’ya yaptırım uygulanmaması için şartları yerine getirmelerini ve AB ile koordinasyon içinde olmalarını istiyor.
Projelerin, ekonomik büyümeyi doğrudan etkileyecek ve Kosova vatandaşlarının sosyal refahını artıracak harcama veya sermaye yatırımlarına adandığını söylüyor.
Rafuna, AB’nin Sırbistan’a geçen yıl Banjska’da yaptığı saldırganlık nedeniyle cezai yaptırımlar uygulaması gerektiğini belirtiyor. Kendisi, kendisine göre tüm Batı Balkan ülkelerinin payını aldığı Dijitalleştirme Fonu gibi Kosova’nın artık alamayacağı hibeler bulunduğunu yinelerken, ülkemiz tam da aldığımız önlemler nedeniyle dışlandı.
Riinevst Enstitüsü İcra Direktörü Alban Hashani, bu tedbirlerin ülke ekonomisine zarar verdiğini söylüyor. Hashani, AB’nin uyguladığı tedbirlerin adil olmadığını söylerken, ülkenin birçok yabancı yatırımcıyı da kaybettiğini ekliyor.
Hashani, AB’nin seçim döngüsüne girmeden önce bir çözüm bulmasının şart olduğunu, zira kendisine göre bu tedbirlerin aylarca sürmesi riskini doğuracağını tahmin ediyor. Öte yandan bir diğer ekonomi uzmanı Florin Aliu, ülke ekonomisinin AB önlemleri nedeniyle değil, Hükümetin kötü reformları nedeniyle durduğunu belirtiyor.
Avrupa Birliği’nin Kosova’ya yönelik bu tedbirlerinin, Kosova Hükümeti’nin kuzeydeki gerilimin azaltılması yönünde acil adım atılması yönündeki taleplerinin dikkate alınmaması nedeniyle ortaya çıktığını hatırlatırız./Balkan Postası