KOSOVA ABD’DE LOBİ FAALİYETLERİ İÇİN HANGİ ŞİRKETLERİ TUTTU?

Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı’nın ABD’de lobi yapmak üzere kiraladığı Aferdita Rakipi Communications ve Ambal şirketlerinin daha önce ABD Adalet Bakanlığı’nın Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası (FARA) web sitesinde yayınlanmış herhangi bir lobicilik sözleşmesi bulunmamaktadır.

Bu iki şirketin sahipleri Afrdita (Aferdita) Rakipi ve Avni Mustafaj yarı zamanlı olarak “ABD ile Kosova Hükümeti arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi” ile uğraşmaktadırlar.

26 Haziran’da bir yıllığına imzalanan sözleşmeye göre, Kosova Dışişleri Bakanlığı ve Diaspora her birine faaliyetleri karşılığında 147 bin avro ödeyecek.

Geçmişte, ABD’deki lobicilik şirketlerine daha büyük meblağlar ödeniyordu. Çoğunlukla lobicilik deneyimi olan yabancı şirketlerle ilgiliydi.

Kosova Dışişleri Bakanlığı bile bu şirketlerle sözleşmelerin neden şimdi yapıldığı ve hangi kriterlere göre seçildiği sorusuna yanıt vermedi.

Ancak, sosyal ağlarda ve diğer platformlarda onlar hakkında bilgi var.

Afrdita Rakipi ve Avni Mustafaj kimdir?

Sosyal ağlarda ve diğer web sitelerinde isimleri arandığında, her ikisinin de 1999 savaşı öncesi ve sırasında ABD ve Kosova’daki Arnavut-Amerikan toplumu meselelerinde aktif oldukları görülebilir.

ABD’nin Michigan eyaletinde dünyaya gelen Rakipi, daha lobicilik sözleşmesini imzalamadan önce Kosova Dışişleri Bakanı Donika (Gervala) Grvala’yı tanıyordu. Dokuz yıl önce Gvala, Facebook profilindeki kitaplarla ilgili gönderilerinden birinde onu etiketlemişti.

Rakipi, 2021 yılının başından bu yana Twitter hesabında herhangi bir gönderi yayınlamadı. Ancak bu sosyal ağda Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin birkaç gönderisini paylaştı.

Ayrıca ABD’nin Kosova’nın kuzeyindeki son gerilimlerle ilgili tutumunu eleştiren gönderiler de paylaştı.

Rakipi’nin retweetlediği bir gönderide, “ABD, demokratik olarak seçilmiş belediye başkanlarına görevlerini devralmak için isyan ediyor. Belki daha farklı olabilirdi, ama ne zamandan beri devletleri demokrasi nedeniyle cezalandırıyoruz? Amerikan siyasetinde ciddi bir yanlışlık var.” dedi.

Lobicilik anlaşması, Kosova’nın kuzeyinde tansiyonun artmasından bir ay sonra, Haziran ayında imzalandı. Sırp nüfusun çoğunlukta olduğu bölgede, Mayıs ayının sonundan bu yana her gün Arnavut belediye başkanlarına karşı protesto gösterileri düzenleniyor.

Kuzeydeki belediye binalarına girmelerine, ABD ve Avrupa Birliği tarafından eleştirilen belediye başkanlarına Kosova polisi yardım etti.

Kosova Hükümeti’nin durumu sakinleştirme çağrılarını görmezden gelme kararı nedeniyle ABD cezai önlemler aldı, bunlardan biri büyük askeri tatbikat Defender Europe’dan dışlanmaktı. AB, Kosova’ya yönelik tedbirler de getirdi.

Mustafaj, Twitter hesabında Kosova Hükümeti Başbakanı Albin Kurti ile ilişkisi nedeniyle Avrupa Birliği’ne yönelik eleştirel bir tutum paylaştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile ilgili açıklamasına tepki olarak da ABD’yi eleştirdi.

Twitter’da “Amerika, aslında dünya, Madeleine Albright’ın doğru olanı yapma bilgeliği ve cesaretinden yoksun. ABD’nin diktatör (Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar) Vuçiç’i yatıştırmak yerine Kosova’nın arkasında sağlam bir şekilde durmaması halinde büyük hayal kırıklığına uğrayacağına inanıyorum. Kosova halkı daha iyisini hak ediyor” diye yazdı.

ABD, New York’ta doğan Mustafay, Arnavut-Amerikan Ulusal Konseyi’nin (NAAC) kilit isimlerinden biri ve ayrıca Kosova’da ağırlıklı olarak diaspora meseleleriyle ilgilenen Germin örgütünün bir üyesiydi.

Germin internet sitesinde belirtildiği gibi Mustafay, 1999’da Fransa’nın Rambouillet kentinde Kosova konulu müzakerelerde Amerikan heyetine liderlik etmişti.

Arnavut-Amerikan Ulusal Konseyi’nde de yer alan Rakipi bu toplantılara katıldı.

Mart 1999’da ikisi de Beyaz Saray’da o zamanki ABD Başkanı Bill Clinton ile bir toplantıya katıldılar.

2012 yılında NAAC’ın icra direktörü olarak Mustafaj, dönemin Kosova başbakanı Hashim Thaci ile de bir araya geldi.

Kosova ABD’de başka kime ödeme yapıyor?

ABD Adalet Bakanlığı, yabancı ülkelerin ABD’de lobicilik veya çeşitli siyasi faaliyetler için bireyleri veya şirketleri işe aldığı sözleşmeleri yayınlar.

İnternet siteleri, Kosova’nın Bakan Gervala tarafından imzalanan iki sözleşmeye ek olarak başka bir aktif sözleşmesi olduğunu gösteriyor.

ABD’deki Kosova Büyükelçiliği, Civica başkanı Ilir Zherka ile “Arnavut-Amerikan toplumunun liderleri” ile bir toplantı için 35.000 dolarlık bir istişare sözleşmesi imzaladı.

Sözleşmede, “Civica, etkinliğin hedeflerini ve sonuçlarını tanımlamaya, çalıştaylar için materyal hazırlamaya, etkinlikleri kolaylaştırmaya ve ardından bir rapor sunmaya yardımcı olacak.”

Kosova daha önce lobicilik için ne kadar ödedi?

19 Kasım 1992’den bu yana, siyasi partiler ve devlet kurumları gibi Kosova’dan bazı oluşumlar lobi faaliyetlerine milyonlarca avro harcadı.

Lobicilik sözleşmeleri arşivinde, çoğu durumda Ballard Partners ve Podesta Group gibi tanınmış Amerikan şirketlerinin işe alındığı görülebilir.

Bardhyl Tirana şirketinin 1993’ten 1999’a kadar Kosova Hükümeti için kulis yaptığı ve karşılığında yılda bir dolar ödendiği bir durum da var.

Batı Balkan ülkeleri de lobicilik yapıyor mu?

Sırbistan’ın şu anda Sırbistan Ticaret Odası tarafından desteklenen tek bir aktif lobicilik sözleşmesi var. Yorktown Solutions şirketi, ABD ile Sırbistan arasındaki ekonomik ilişkilerle ilgili “stratejik danışmanlık hizmetleri” için işe alındı.

Bu yıl 8 Kasım’da sona erecek olan bu sözleşme, Sırbistan Ticaret Odası’na 840 bin dolara mal oldu.

Karadağ ve Kuzey Makedonya’nın herhangi bir aktif lobicilik sözleşmesi yokken, Bosna-Hersek’in üç tane var ve bunların tümü BH’deki taraflardan biri olan Republika Srpska ile ilgili.

Arnavutluk’un aktif bir sözleşmesi var: Prime Policy Group, yolsuzluk suçlamaları nedeniyle 2021’de Dışişleri Bakanlığı tarafından istenmeyen kişi ilan edilen eski Başbakan Sali Berisha’ya ücretsiz hizmet sağlıyor./Balkan Postası

 

En son haberler

SIRBİSTAN, MACARİSTAN SINIRINDAKİ YASA DIŞI GÖÇMEN KAMPINI BOŞALTTI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN TİRAN VE BELGRAD MESAJLARI

ARNAVUTLUK’TA BEKTAŞİ DEVLETİ KURMAK İSTEYEN BABA MONDİ: “İSRAİL HALKININ KARDEŞİYİM”