Sinişa, Karadağ’daki yerel öz yönetimin bir yetkilisidir.
Kendisi, istihdamı için gerekli olan üniversitedeki dördüncü yılını, bu yılın Şubat ayından bu yana diploma sattığı şüphesiyle Bosna-Hersek’teki (BH) Savcılık tarafından soruşturma altında olan özel bir üniversitede tamamladı.
Siniša (editörlük tarafından bilinen gerçek adı) sınavlara düzenli olarak katıldığını iddia ediyor.
Radio Free Europe (RSE) ile yapılan bir röportajda, Bosna ve Hersek’te okuma nedeninin Karadağ’dan çok daha düşük bir fiyat olduğunu sözlerine ekledi.
“Neden bu konuda bir hikaye çıktığını, bu diplomaların kontrol edilmesi gerektiğini bilmiyorum. Karadağ’da da özel fakülteler var, benim mezun olduğumdan farkı yok”.
Başlıca iddiası diplomasının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış olmasıdır.
“Sahte olsaydı benim adıma onaylamazlardı, değil mi?”
Bu yılın başından bu yana Karadağ Savcılığı, sahte diploma şüphesi nedeniyle 27 vaka hakkında soruşturma başlattı.
Eğitim, Bilim ve Yenilik Bakanlığı RSE’ye, bu yıl ve geçen yıl yabancı yüksek öğrenim diplomalarında sahtecilik şüphesiyle 13, orta öğretimde yabancı belgelerde sahtecilik şüphesiyle 14 suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu.
Diploma sertifikası taleplerinin aşırı üretilmesi
Karadağ Üniversitesi’nde profesör olan Branka Bošnjak, Eğitim Bakanlığı’nın tartışmalı diplomaları hafife aldığına inanıyor. Son yıllarda nostrifikasyon taleplerinin sayısı önemli ölçüde arttı.
Yurt dışından alınan diplomalar için denklik talebini gösteren istatistik tablosu.
“Sahte diplomalar açısından durum endişe verici, ama aynı zamanda lisansüstü bilgisizliğinin, yani ortamda üretilen satın alınan diplomaların çok daha yaygın olması açısından da endişe verici. Bakanlıktaki yetkililer bunları hafifçe doğruluyor,İçeriğin yalan olduğu onlar için açık olmasına rağmen, kağıt formaliteleri yerine getiriliyor. ”
Bağımsız Banjaluka Üniversitesi, aynı şehirdeki İşletme Araştırmaları Üniversitesi, Brčko’daki Avrupa Üniversitesi, Travnik Üniversitesi, Travnik Uluslararası Üniversitesi ve Uygulamalı ve Teknik Yüksekokulu hakkında soruşturma başlatıldığını belirtiyor..
“Ve Sırbistan’da bazı eğitim kurumları şimdiden giderek daha yüksek sesle sorgulanıyor”.
RSE için Alternativa organizasyonundan Zarija Pavićević, Karadağ’da 25.000 kadar sahte diploma bulunduğunu iddia ediyor ve bölgedeki aynı eğitim merkezlerini sıralıyor.
“Bunlar Tutin, Banjaluka, Prijepolje, Novi Pazar, Priştine, Belgrad, Brčko, Travnik’te verilen diplomalar. Novi Sad’da sadece bir taneden yüzlerce diploma var.”
Sırbistan ve Bosna Hersek’ten verilen diplomaların istatistiği. Kaynak: Karadağ Eğitim Bakanlığı
Pavićević: Sağlık hizmetlerinde çoğu diplomanın sahte olması üzücü
Sahte diploma meselesi, Karadağ Halk Sağlığı Enstitüsü müdür yardımcısı Miljana Pavličić’in Belgrad’daki Kimya Fakültesi’nden sahte diploma aldığının ortaya çıkmasıyla gündeme geldi.
Milli Eğitim Bakanlığı, onun adına verilen yabancı eğitim belgesinin tanınmasına ilişkin hiçbir karar çıkarmadıklarını açıkladı. Bu durumun ardından Enstitü çalışanlarının tamamının diplomaları kontrol ediliyor
Paviçeviç, Alternativi’ye sahte diploma şüphesi nedeniyle neredeyse her gün başvuru geldiğini ve bunların çoğunun sağlıkla ilgili olduğunu söylüyor.
“Sahte sağlık diplomasıyla çalışmak cinayete teşebbüsle eşdeğerdir.”
Ona göre bu diplomaların ana “ihracatçısı” aynı adı taşıyan ilçedeki Tutin Tıp Lisesi’ydi.
“Karadağ’da sağlık kurumlarında çalışan hemşirelerin bir kısmı liseyi orada bitirmiş ve daha okul çalışmaya başlamadan tıp teknisyenliği mesleğini kazanmışlardır”.
2016 yılında kuruldular ve üç yıl sonra kapatıldılar. Sahipleri diploma sattıkları gerekçesiyle tutuklandı.
O dönemde Karadağ Milli Eğitim Bakanlığı Tutin’den 102 tıp diplomasını tasdik etti.
“O okulda soruşturma devam ederken oradan geçen kişi sayısını bilmiyorlardı. Kuruluşundan önceki tarihli diplomaları verdiler. Otomasyona göre o diplomanın geçerli olması mümkün değil”.
Pavićević bu planın hangi şemaya göre çalıştığını açıklıyor.
“İlk başta 500 avro civarında para verdiler, daha sonra bin avro verdiler ve beş ila on gün sonra size okulu bitirme sertifikası veriyorlar. Hatta bazen onları ulaşımla bile gönderiyorlar.”
Tutin’deki okulun kapatılmasının ardından Prijepolje’deki kardeş okulun açıldığını iddia ediyor.
Pavićević, her şeye dair delillerinin bulunduğunu, Tutin veya Prijepolje’den sahte diplomalarla çalıştıklarından şüphelendikleri Pljevlje’li 54 sağlık çalışanı hakkında 2020 yılında savcılığa rapor sunmalarına rağmen hiçbir zaman delillerini paylaşmaya davet edilmediklerini belirtiyor, bulgular yetkililerle paylaşıldı.
Bir yıldan fazla bir süre önce, Yüksek Devlet Savcılığı onlara yalnızca raporu Podgorica Asliye Savcılığı’na ilettiklerini bildirdi.
Son üç yılda lise diplomalarının nostrifikasyonuna ilişkin taleplerin sayısı iki katına çıktı.
Sahte diplomalara rastlanmadı
Geçtiğimiz yılın mayıs ayında dönemin Sağlık Bakanı Dragoslav Şçekiç, yeniden eğitim yoluyla alınan veya bölge ülkelerinde alınan tüm orta ve üst düzey sağlık personeli diplomalarının inceleneceğini açıklamıştı. Bu kontrollerin sonuçları hiçbir zaman kamuya açıklanmadı.
Aynı yılın Ocak ayında İçişleri Bakanlığı tüm polis memurlarının eğitim belgelerinin geçerliliğini kontrol etmek üzere bir komisyon kurdu. Herhangi bir sakıncalı bulguya rastlamadılar.
Bu bilgiyi yorumlayan ekibin başkanı Zoran Miljanić, RSE’ye bu pozisyonda geçirdiği üç ay boyunca yapılabilecek pek bir şey olmadığını söyledi.
Üniversite profesörü Branka Bošnjak, hükümetin üst kademelerinde de sahte diplomaların bulunduğunu iddia ediyor.
“Maalesef aramızdan şoförler, güvenlikçiler, hijyenistler, kuaförler ve benzerleri mezun oldu ve bunların bir kısmının devlet ve yerel şirketlerde, devlet kurumlarında yönetici olması da nadir değil. Bu, devletin kasıtlı olarak katledilmesidir. Kamu çıkarlarını gözetmek için seçildik” diye belirtti.
Profesör Boşnjak’ın partisinin de bir parçası olduğu Karadağ’daki Sosyalist Demokrat Partisi’nin otuz yıllık hükümetinin 2020 yılında değişmesinin ardından kamu sektöründe çok sayıda istihdam gerçekleşti.
Alternatif’in verilerine göre devlet yönetiminde yüzde 40’ının bile sahte diploması var.
Resmi verilere göre Karadağ’ın kamu idaresinde yaklaşık 50.000 kişi istihdam ediliyor.