İsrail’in Taberiye Gölü sahilinde bir grup arkeolog tarafından dünyanın en eski camilerinden biri ortaya çıkarıldı.
Camiye ait kalıntılar Bizans dönemine tarihlendirilen bir yapının kalıntılarının altında bulundu. Cami MS 635 gibi erken bir tarihte, yedinci yüzyılda Levant’ı fetheden Müslüman ordularının komutanı olan Muhammed peygamberin bir arkadaşı tarafından inşa edilmiş olabilir.
Cami İsrail’in kuzeyinde bulunan ve Taberiye Gölü’nün batı sahiline bakan Tiberya şehrinin kenar mahallelerinden birinde ortaya çıkartıldı. Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’nden Katia Cytryn-Silverman başkanlığındaki bir ekibin, 11 yıllık kazılarının ardından keşif geçtiğimiz hafta akademik bir konferansta duyuruldu.
İlk kazılar sütunlu bir yapının bulunması ve Geç Bizans Dönemi’nden bir pazaryeri olarak tanımlanmasının ardından 1950’lerde başladı. Ancak ilerleyen süreçte keramik parçaları ve Erken İslami Dönem’den sikkeler ortaya çıkarıldı. Binanın çok katmanlı yapısı ile birlikte arkeologlar sahanın İslami bir kökene sahip olduğunu işaret ettiler.
Arkeologlar daha önce 8. yüzyıldan kalma bir caminin kalıntılarını tespit etmişlerdi, ancak devam eden kazılar, yapının aslında bir asır daha eski olduğunu ortaya çıkardı.
Tarihçiler zaten eski camilerin yerlerini biliyorlar ancak bunlar genellikle arkeologların erişemeyecekleri bir konum olan mevcut camilerin altlarında bulunuyor. Bir camiye ait olan bilinen en eski kalıntılar Bağdat’ın doğusunda Vasit antik kentinde ortaya çıkarıldı ve MS 703’e tarihlendi.
Ancak arkeoloji ekibi, Tiberya’daki henüz gün ışığına çıkarılmamış olan caminin onlarca yıl daha eski olduğuna inanıyor. Aynı zamanda caminin muhtemelen bölgeyi fetheden komutan Şurahbil bin Hasene tarafından inşa edildiğini düşünüyorlar.
Dr. Cytryn-Silverman konu hakkında: “Elbette bunun kesinlikle Şurahbil’in camisi olduğunu söyleyemeyiz. Ancak biz, 635 senesinde gerçekleşen fetih sırasında Tiberya’da bir cami inşa ettirdiğine ilişkin tarihi kaynaklara sahibiz.” diyor.