İngiltere’nin Saraybosna Büyükelçisi Matthew Field, “Bosna Hersek’in bölünmesine izin vermeyeceğiz, ülkenin toprak bütünlüğünü koruyacağız.” dedi.
İngiltere’nin Saraybosna Büyükelçisi Matthew Field, “Bosna Hersek’in bölünmesine izin vermeyeceğiz, ülkenin toprak bütünlüğünü koruyacağız.” dedi.
Son zamanlarda Bosna Hersek’te meydana gelen siyasi krizler sonrası, Field, Avaz gazetesine verdiği röportajda, yaptırımların sihirli birer değnek olmadığını söyleyerek “Radikal eylemler sonrası cezasız kalabileceklerine inananlar için, yaptırım uygulama mekanizmasını güçlendirmek faydalı bir adım olabilir.” şeklinde konuştu.
Field, olumsuz eylemlerde bulunan herkesin bu eylemlerin sonuçlarına katlanmasını sağlamak ve Bosna Hersek kurumlarını desteklemek için uluslararası ortakları ile çalışmaya devam edeceklerini belirterek “Biz Bosna Hersek’in bölünmesine izin vermeyeceğiz, ülkenin toprak bütünlüğünü koruyacağız.” diye konuştu.
Bosna yargı sisteminin, hükümetin herhangi bir düzeyinde meydana gelen yasa ihlallerine ve anayasaya aykırı faaliyetlere karşı durması ve vatandaşlara karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini hatırlatan Field, şöyle devam etti:
“Seçim, başarısız olan bir siyasetçiyi görevden almanın en iyi yoludur ve bu şekilde olmaya devam edecektir. İktidardaki kişilerin eylemlerinin sorumluluğunun karşılığını alma zamanı geldi.”
Bosna Hersek’teki mevcut siyasi durum ve krizlerin, ülkenin istikrarı ve geleceği için risk oluşturduğunu aktaran Field, “Sırp Cumhuriyeti Entite yöneticilerinin izlemiş olduğu yol, gerilimi ve güvensizliği artırıyor, ekonominin gelişmesine ve yabancı yatırımlara zarar veriyor. Bu eylemlerin yükünü de yine vatandaşlar çekiyor.” ifadelerini kullandı.
Field, Bosnalı liderleri diyaloğa çağırarak “Vatandaşlar korku içerisinde, bu durumu anlayabiliyorum. Silahlı Kuvvetler başta olmak üzere devlet kurumlarına saldırılar, birilerinin kendi başarısızlığını örtmek ve dikkati başka yöne çekmek için kasıtlı olarak başvurduğu bir yoldur.” dedi.
İngiltere adına konuştuğunu hatırlatan Field, “Kötü niyetli aktörlerin, Bosna Hersek’i bölme ve son 26 yılda kaydedilen ilerlemeyi ve gelişmeyi aksi yöne çevirmelerine izin vermeyiz, vermeyeceğiz.” diye konuştu.
– Ortak kurumların yetkilerinin devri tartışması
Bosna Hersek Meclisi uluslararası toplumun da baskısıyla 2005 yılında bir reform paketini onaylamak için toplanmıştı.
Devlet kurumlarının güçlendirilmesini hedefleyen pakete, o dönemde, şu an Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi olan Milorad Dodik ve partisi de destek vermişti. Ordunun birleştirilmesi, istihbarat kurumu, ortak vergilendirme sistemi, hakimler ve savcılar konseyi gibi bazı kurumları kapsayan paket, bu kurumların yetkilerinin entitelerden alınıp devlet seviyesine taşınmasını öngörüyordu.
Bu yetkilerin Sırp Cumhuriyeti Entitesine devredilmesi için Bosna Hersek Meclisinde oy çoğunluğuyla karar alınması gerekirken, Dodik’in çağrıda bulunması üzerine Sırp Cumhuriyeti Entite Meclisi, 10 Aralık 2021’de olağanüstü oturum kararı almıştı.
Oturumda Bosna Hersek devletine ait Silahlı Kuvvetler, vergi idaresi ve adli sistem kurumları gibi ortak kurumların yetkilerinin entite kurumlarına devredilmesine yönelik tasarı tartışılmıştı.
Dodik, oturumda “İçinde bulunduğumuz zor durumları aşamazsak Bosna Hersek’in parçalanması ve Sırp Cumhuriyeti’nin ülkeden ayrılması kaçınılmaz.” ifadesini kullanmıştı.
Sırp lider Dodik öncülüğünde toplanan Meclis, sunulan tasarıları kabul etmişti.
ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’nın Bosna Hersek büyükelçilikleri ile Avrupa Birliği delegasyonu, Sırp Entite Meclisinde onaylanan “devlet kurumlarının yetkilerinin entite kurumlarına devredilmesi” kanununu sert dille eleştirmiş ve Meclisi bu karardan vazgeçmeye çağırmıştı.