HİTLER’İN YUGOSLAVYA’YA SALDIR EMRİ BELGESİ BELGRAD MÜZESİNDE SERGİLENİYOR

Almanya Başbakanı Adolf Hitler’in 28 Mart 1941’de Yugoslavya Krallığı ile Yunanistan Krallığı’na ortak saldırı emrini verdiği meşhur 25 numaralı direktif, bugünden itibaren Belgrad’daki Sırbistan Ulusal Müzesi’nde sergilenecek.

Bu belge, Sırbistan Devlet Günü münasebetiyle 18 Şubat’a kadar sergilenecek.

Soykırım Kurbanları Müzesi’nden yapılan duyuruda, Soykırım Kurbanları Müzesi müdürü Dejan Ristiç ve Sırbistan Ulusal Müzesi müdürü Bojana Boriç Breşkoviç’in bu vesileyle öğle saatlerinde medyaya konuşma yapacakları duyuruldu.

Soykırım Kurbanları Müzesi’nin Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’e gönderdiği girişim ve onun talebi üzerine Sırbistan Hükümeti, 29 Kasım 2023’te bu alanlar için en önemli belgelerden birinin sergilenmesi için gerekli fonları sağladı.

Hitler’in imzaladığı 25 numaralı direktifin 13 orijinal nüshası yapılmış olup, bunlardan biri şu anda Sırbistan’a aittir ve bu birinci sınıf tarihi kaynak, artık Soykırım Kurbanları Müzesi’nde kalıcı olarak saklanmaktadır.

İçeriği 6 Nisan 1941 sabahının erken saatlerinde Yugoslavya Krallığı’nın tüm topraklarında İkinci Dünya Savaşı’nın başlangıcına işaret eden belge, önemi açısından benzer türdeki diğer belgelerle karşılaştırılabilir. Avusturya-Macaristan Monarşisinin 28 Temmuz 1914’te Sırbistan Krallığına savaş ilan ettiği telgrafla ilgili.

Yugoslavya Krallığı ve Yunanistan Krallığı’na karşı ortak muharebe operasyonlarının başlatılması emrini veren Hitler, bu belgeyle dört yıl süren dramatik savaşların ve sivil halkın ölçülemez acılarının başlangıcına işaret etti.

Diğer şeylerin yanı sıra, duyuruda da belirtildiği gibi bu belge, Belgrad’a acımasız hava saldırıları ve gece gündüz bombalama yapılması yönünde açık bir emir ve Yugoslavya’nın işgalinden sonra topraklarının bir kısmını Bulgaristan ve Macaristan’a devretmeye hazır olmayı da içeriyor.

Bu direktifin içeriği, diğer şeylerin yanı sıra, meşhur Bağımsız Hırvatistan Devleti’nin kurulması için gerekli tüm ön koşulların yaratılmasıyla sonuçlandı.

Müze, şu anda ellerinde bulunan bu paha biçilmez belge ve tarihi kaynağın, aynı zamanda işgal altındaki Yugoslavya’da 2. Dünya Savaşı dönemine damgasını vuran çok sayıda dramatik ve trajik olayın uğursuz bir habercisi olduğunu belirtiyor./Balkan Postası

En son haberler

ARNAVUTLUK, TİKTOK VE SNAPCHAT’İ YASAKLAMAYI TARTIŞIYOR

ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİNE KARŞI PROTESTO DÜZENLENDİ

BOSNA HERSEK’TEN GELEN HASTA VAN’DA SAĞLIĞINA KAVUŞTU