HIRVATİSTAN ZORUNLU ASKERİ HİZMETİ UYGULAMAYA KOYMAK İSTİYOR

Hırvatistan liseyi bitirdikten sonra bir ay süreyle zorunlu askerlik hizmetini başlatabilecek.

Jutarnji list’in haberine göre, Hırvatistan Savunma Bakanı Ivan Anuşiç’e liseden sonra herkesin ilk yardım, silah kullanımı, nükleer ve kimyasallardan korunma konularında eğitim alacağı bir aylık zorunlu askeri eğitim başlatmakla görevlendirildi.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç Pazartesi günü askeri eğitimle ilgili görüşmelerin bir süredir devam ettiğini açıkladı.

Plenkoviç “Dünyanın dört bir yanında var olan güvenlik tehditleri ortamında, Hırvatistan Savunma Bakanlığı’nın, gönüllü olarak askerlik yapan kişilerle konsept açısından halihazırda yapılanlardan ileri bir adım atması ve daha fazla sayıda insanın genç nesillerin sahip olmadığı temel becerilere aşina olabilmesi için daha kısa kurslar konseptinin hazırlanması hiç de fena değil. Bu konu hakkında bakanlar Anusić, Božinović ve Medved ile bir süredir konuşuyorum, ve Anušić’e belirli bir konsept bulma yetkisi verdik” dedi.

Şu anda eğitim konsepti hakkında daha fazla ayrıntı bilinmiyor.

Ancak Hırvatistan medyasına göre bunun, o zamanki Savunma Bakanı Damir Krstičević’in (bugünkü Başbakan’ın Savunma Danışmanı) 2017’de uygulamaya koymak istediği temel askeri eğitim konseptine dayanması beklenebilir.

O dönemde eğitim gönüllülük esasına dayanıyordu ancak askerlik hizmetinin zorunlu hale getirilmesi şimdiden düşünülüyor.

Bunun üzerine Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, gençlerin liseyi bitirdikten sonra gönüllü olarak askeri eğitimin temellerini alacağı bir aylık askeri kampa dayalı bir konsept geliştirdi.

Katılımcıların kişisel ve hafif silahların kullanımı, atış, yönlendirme, sahada kalma, kendini koruma, ilk yardım, nükleer, kimyasal ve biyolojik etkilere karşı korunma tedbirlerini deneyimlemeleri amaçlandı.

O zamanlar, zorunlu askerlik hizmetini yeniden uygulamaya koyma fikrinin halkta büyük bir direnişle karşılaşmasının ardından Krstiçeviç’in B planıydı. Jutarnji, askeri eğitimin ne kadara mal olacağı, kaç askeri tesisin düzenlenmesi gerektiği ve yılda kaç gencin eğitileceği konusunda hiçbir bilginin kamuoyuna açıklanmadığını yazıyor./Balkan Postası

En son haberler

SIRBİSTAN, MACARİSTAN SINIRINDAKİ YASA DIŞI GÖÇMEN KAMPINI BOŞALTTI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN TİRAN VE BELGRAD MESAJLARI

ARNAVUTLUK’TA BEKTAŞİ DEVLETİ KURMAK İSTEYEN BABA MONDİ: “İSRAİL HALKININ KARDEŞİYİM”