Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da muhalefet partilerinin öncülüğünde binlerce kişi, Avrupa Birliği’nin (AB) Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik sunduğu anlaşmayı “Kosova’nın bağımsızlığının tanınması” olarak gördükleri için anlaşmayı protesto etmek için sokaklara döküldü.
Binlerce kişi, Kosova’nın bağımsızlığının tanınması olarak gördükleri Kosova ile Sırbistan arasındaki bağları normalleştirmeye yönelik Batı destekli bir anlaşmayı protesto etmek için Belgrad’da toplandı.
- Sırbistan anayasası, ABD ve Avrupa Birliği’nin desteğiyle 2008’de bağımsızlığını ilan etmesine rağmen Kosova’yı kendi topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak görüyor. Sırbistan ve Kosova’nın AB’ye katılım stratejik hedeflerine ulaşabilmeleri için ikili ilişkilerin düzeltilmesi gerekiyor.
Fransız-Alman Planı ABD ve AB tarafından desteklenen Fransız-Alman Planı’na göre Kosova’dan, çoğunluğunu Sırpların oluşturduğu belediyelerde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına izin vermesi, Sırbistan’ın ise Kosova’nın toprak bütünlüğüne saygı duyması ve uluslararası kuruluşlara üye olmasına izin vermesi isteniyor. Kosova ve Sırbistan’ın AB’ye entegrasyon sürecinde aralarındaki sorunlar konusunda nihai bir anlaşmaya varılması şart koşuluyor.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, her iki tarafın geçen ay üzerinde anlaşmaya vardığı ilişkileri normalleştirme konulu “Fransız-Alman Planı” olarak bilinen anlaşmanın uygulanmasını görüşmek üzere bugün Kuzey Makedonya’nın Ohri kentinde Kosova Başbakanı Albin Kurti ve AB yetkilileriyle bir araya gelecek .
Muhalifler, zirve öncesinde sokağa indi. Cumhurbaşkanlığına yürüyen göstericiler, Fransız-Alman Planı’nın reddedilmesi, Cumhurbaşkanı Vucic’in derhal istifa etmesi ve erken seçime gidilmesini talep etti.
Protestoları düzenleyenlerden biri olan Sırbistan Demokrat Partisi lideri Milos Jovanoviç, “Bu, protestonun sadece başlangıcı.” dedi. Milos Jovanoviç “Bu (anlaşma) kesinlikle (Kosova’nın) tanınmasıdır, bunu açıkça söyleseniz de dolaylı olarak ima etse de yine de tanınmadır ve kabul edilemez.” açıklamasında bulundu.
Soyadını vermeyi reddeden 26 yaşındaki protestocu öğrenci Bogdan da bir röportajda, “Anlaşmanın Kosova’yı tanıdığımızı ima ettiğini düşünüyorum ki bu kabul edilemez.” dedi.