“Bangladeş Diplomat Dostu Bir Ülke”

Bangladeş Halk Cumhuriyeti Başbakanı Şeyh Hasina geçtiğimiz günlerde Bangladeş ve Kosova arasındaki çeşitli işbirliği yollarını keşfetmeye vurgu yaptı. Başbakan Hasina, Kosova Cumhuriyeti DakkaBüyükelçisi Güner Ureya’nın kendisine Ganabhaban konutunda gerçekleştirdiği nezaket ziyareti sırasında “iki ülke arasında ihracat ve ithalat edilecek ürün potansiyelinin tespit edilmesi gerekir” dedi.

Bangladeş, Kosova’yıbağımsızlığını ilan etmesinin dokuzuncu yıldönümünü kutladığı 17 Şubat 2017’de tanıdı. Tam bir yıl sonra Bangladeş ve Kosova, 17 Şubat 2018’de diplomatik ilişki kurdu.

Eskiden dağılmış olan Yugoslavya’nın bir parçası olan Kosova, özgürlük arzusunu bastırmak için yapılan kanlı bir savaşın ardından bağımsız bir ülke olarak ortaya çıktı.

Güner Ureya, Kosova Cumhuriyeti’nin Bangladeş Halk Cumhuriyetiilk Büyükelçisi’dir. Dakka merkezli gazeteci Tarique Choyon geçtiğimiz günlerde Bangladeş’in başkenti Dakka’daki Kosova Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nde Büyükelçi Ureya ile alttaki söyleşiyi gerçekleştirdi:

1.Siz Kosova’nın Bangladeş’teki ilk Büyükelçisisiniz. Duygularınız nedir? İşinizden zevk alıyor musunuz?

Güzel Bangladeş’te ülkemin ilk büyükelçisi olmak benim için özel bir duygu. Diplomatlar olarak burada inanılmaz saygı görüyoruz. Bu durum her açıdan daha aktif olmaya ilham oluyor. “Bangladeş diplomat dostu bir ülke” diyebilirim. Bangladeş’te bulunma imkanını kendim için bir ödül olarak görüyorum. İnsani değerleri hayatın merkezine koyan herkesin benimle hemfikir olacağını düşünüyorum. Dakka’da yaşamak ve çalışmaktan zevk alıyorum.

  1. Bangladeş’te daha önce bulundunuz mu? Bangladeş hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz?

Bangladeş’i daga önce hiç ziyaret etmedim. Ancak daha önceki görevlerim boyunca dünyanın bu kısmındaki gelişmelere merak duydum. Dakka’ya ilk varışımdan önce de ülkeniz hakkında önemli bilgilere sahiptim.

  1. Kosova halkı Bangladeş hakkında ne kadar bilgiye sahip?

Kosova insanı Bangladeş hakkında temel bilgilere sahip. Genel olarak Bangladeş hakkında “kalabalık ülke” algısı hakimdi. Bütün gelişmeler ve muazzam ekonomik büyüme hakkında bilgi edinince, halkımız şimdi Bangladeş hakkında çok olumlu konuşmaya başladı. Ayrıca Kosova savaşından sonra Bangladeş Polisi, Birleşmiş Milletler’in barış koruma misyonunda yer aldı. Kısacası, Kosovalılar Bangladeş’e saygı duyuyor.

  1. Bangladeş yüzölçümü yaklaşık olarak Kosova’nın 15 katı, nüfusu ise 88 katı. İki ülkeyi kıyasladığınızda duygularınız nelerdir?

Ülkelerin boyutu veya nüfusu önemli değil. Çeşitli önemli faktörler ve ayrıntılar bir ülkenin uluslararası saygınlığını belirler. Uluslararası özneler olarak, devletler kendi ulusal çıkarlarını takip ederek dış politikalarını geliştirirler. Küçük bir ülke dahi olsan çok başarılı olabilirsin. Kosova olarak, yüzölçümleri veya nüfus sayısından bağımsız her uluslararası özne ile iyi ilişkiler geliştirmeye çalışıyoruz.

  1. New York Times 2011 yılında Kosova’yı ziyaret edilecek 41 yer kapsamına almıştı. Bangladeşli turistleri ülkenizi ziyarete teşvik etmek için herhangi bir planınız var mı?

Evet, Kosova ziyaret edilmesi ilginç bir ülke. Çeşitli doğal ve kütürel değerlerimiz ile turizm kaynaklarımız var. Kış sporlarına da müsait aşırı güzel dağlarımız, karakteristik mimarimiz, dini mirasımız, özel geleneklerimiz ve çok lezzetli yemeklerimiz var. Ayrıca farklı film festivalleri, konserler, ve diğer kültürel ile spor etkinlikleri Kosova’yı yabancı turistler için çekici hale getiriyor. Kosova Cumhuriyeti Büyükelçiliği farklı etkinlikler üzerinden Bangladeşli turistlerin Kosova’yı da ziyaret etmesi uğraş veriyor. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerini sıkça ziyareteden Bangladeşlileri fırsattan yararlanarak Kosova’yı da ziyaret etmeleri çağrısında bulunuyoruz. Kosova, Avrupa’nın çeşitli noktalarından iki ila üç saat uçuş mesafesinde bulunuyor.

  1. Kosova,Miss Universegüzellik yarışmasında en başarılı ülkeler arasında. İlk katıldığı yıl olan 2008’den beri sadece iki defa yarı finale giremedi. 2010 ve 2014’te onlarca yıl yarışan birçok ülkeyi geride bıraktı. Başarınızın sırrı nedir?

İltifatınız için teşekkürler. Başarının sırrı, yarışmacılarımızın güzel, özgüvenli, nazik ve akıllı olmalarından kaynaklanıyor. Dünyanın her yerinde insanlar güzeldir. Cinsiyet veya ırk farketmez, insanlara gerçek değeri verirseniz onlar daha da güzel olur ve ülkelerimiz ile dünyayı daha güzel hale getirirler.

  1. Kosova’nın çoğunluğu Müslüman olduğuna göre Bangladeş ve Kosova kültürler arasında benzerlikler görüyor musunuz?

Bangladeş’te olduğu gibi Kosova’da da halkın çoğunluğu Müslüman ve her iki ülke de benzeri konseptlere sahip. Dini mensubiyet fark etmeksizin her iki ülkede de dini topluluklar eşit muamele görmekte ve uyum içerisinde yaşamaktalar. Ne iyi ki her iki ülkede de dini höşgörülü ortam var.

  1. Siz, Bangladeş Gençlik ve Spor Devlet Bakanı ile görüştünüz. Kendilerine, Bangladeş size kriket öğretirse siz de judoda nasıl başarılı olunacağının ipuclarını Bangladeşe vereceğinizi ilettiniz. Kosova halkının kriket hakkındaki bilgisi ne kadardır?

Kosovalıların kriket bilgisi, Bangladeşlilerin kayakla atlama bilgisine benzer. Umarım ki bize kriket öğretirsiniz. Biz de size diğer bazı spor branşlarında nasıl başarılı olunacağı konusunda yardımcı oluruz.

  1. Cox’s Bazar’da Arakanlıların yerleştirildiği kampları ziyaret ettiniz. Yerel ve uluslararası yetkililerle Arakan mülteci kriziyle ilgili birkaç toplantı yaptınız. Siz, mülteciler için yaşanacak en iyi yerin kendi toprakları olduğunuzu söylediniz. Hükümetinizin Arakan krizine yaklaşımı nedir?

Birkaç vesileyle ifade ettiğim gibi hükümetimiz tüm Arakanlı mültecilerin güvenli bir şekilde kendi yurtlarına dönmesini destekliyor. Uluslararsı camia ve Bangladeş hükümetinin kararlılığı ile Myanmar, Arakanlıların kendi yurtlarına güvenli, barışçıl ve gönüllü dönüşü için gerekli şartları sağlayacağını umuyorum.

  1. Siz aynı zamanda Bangladeş Kültür İşleri Devlet Bakanı ile görüştünüz. İki ülke arasında kültürel ve eğitim değişim programları konusunda herhangi bir planınız var mı?

Diğer alanların yanı sıra, kültür alanında da işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Kültür İşleri Devlet Bakanı ile iki ülke arasında Kültür İşbirliği Anlaşması için müzakere sürecinin başlatılmasını ele aldık. Bunu başarırsak, kültür işbirliğimizin gelişmesi için iyi bir zemin hazırlamış oluruz.

  1. Okurlarımıza iletmek istediğiniz ek mesajınız var mıdır?

Okurlarınıza Bangladeş’in geleceği konusunda iyimser olmalarını öneririm. Ülkeniz son yıllarda muzzam ekonomik büyüme oranını yakalamış durumda. Bu büyüme trendiyle Bangladeş her geçen gün daha zengin olacak. Ülkenizle gurur duyun.

  1. Kosovo 17 Şubat Bağımsızlık Yıldönümü’nü kutladı. Genelde kutlamalarınız nasıl geçiyor?

Evet, her 17 Şubat ülkemizin en önemli ulusal günü plarak bağımsızlık gününü kutluyoruz. Kosova’daki etkinliklerin yanı sıra, yurt dışında da farklı etkinlikler düzenleniyor. Diplomatik misyonlarımız resepsiyonlar düzenliyor. Ayrıca yurt dışındaki Kosovalılar, özellikle Türkiye dahil Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde farklı konser ve etkinliklerle bayramımızı kutluyorlar.

En son haberler

ARNAVUTLUK, TİKTOK VE SNAPCHAT’İ YASAKLAMAYI TARTIŞIYOR

ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİNE KARŞI PROTESTO DÜZENLENDİ

BOSNA HERSEK’TEN GELEN HASTA VAN’DA SAĞLIĞINA KAVUŞTU