Kosova 2008 yılında bağımsızlığını ilan etti ve 111 ülke tarafından tanınıyor. Ancak, Kosova’nın Avrupa’ya çok hızlı bir şekilde “yaklaştığını” gösteren her şeye rağmen, henüz beş AB üye ülkesi tarafından tanınmadı: Yunanistan, Kıbrıs, İspanya, Romanya ve Slovakya.
Kosova vatandaşlaı, 2024’te AB’ye seyahat için vizelerin kaldırılmasıyla kanıtlanmıştır. Aslında geçen hafta Avrupa Parlamentosu, Kosova’nın kayda değer ilerlemesini doğrulayan bir rapor olan 2022 için Kosova’nın “ilerleme raporu” hakkında bir karar kabul etti.
Avrupa Parlamentosu Üyeleri aynı zamanda 2021 seçimlerinden sonraki uzun siyasi istikrar dönemini ve aynı zamanda AB’nin dış ve güvenlik politikasıyla uyumu vurgulamaktadır.
Avrupa Parlamentosu’nun Yunanistan, Kıbrıs ve henüz Kosova’yı tanımayan diğer üye devletleri Kosova’nın Avrupa yoluna devam etmesine izin vererek mümkün olan en kısa sürede tanıması için çağrıda bulundu.
Avrupa Halk Partisi’nden (EPP) Avusturyalı MEP Lukas Mandl da Kosova’nın tanınması çağrısında bulundu.
“Biraz Kosova’daki gerçek durumdan bahsedelim. Batı Balkanlar’daki altı ülke arasında, örneğin düşünce özgürlüğü gibi hukukun üstünlüğü kurallarına saygı duyulan ülkedir.”
Bununla birlikte, üst düzey Kosovalı yetkililerin, Deutsche Welle’e söyledikleri gibi, Yunanistan’ın Kosova’yı resmi olarak tanımamasına rağmen, Kosova pasaportlarını tanıdığın de belirtmek gerekir.”
Avusturyalı MEP Lucas Mandl, Deutsche Welle’e “Gerçekten, her şey siyah ve beyaz değil, grinin tonları da var” dedi.
Beş üye ülke Kosova’yı tanımasa bile, bu onların Kosova’ya karşı düşmanca bir tavır takındıkları anlamına gelmemektedir. Yunanistan ve Slovakya’nın ve bir dereceye kadar Kıbrıs ve Romanya’nın iyi ilişkileri olduğu izlenimine sahibim. Öte yandan, Güney Kore gibi Kosova’yı teorik olarak tanıyan ancak somut ilişkileri olmayan ülkeler de var.
Ancak İsrail de Kosova’yı tanıdı ve bence bu karar özellikle önemli çünkü İsrail Ortadoğu’daki ana ortak” dedi./Balkan Postası