Avrupa Parlamentosu, Bosna-Hersek’te reform çağrısında bulundu; Dodik’in retoriği ve ayrılıkçı politikasını kınadı
Avrupa Parlamentosu bugün, Avrupa Birliği’ne üyelikle ilgili reformlar ve Büyüme Planı’nın etkin kullanımı konusunda acil ihtiyaçları vurgulayan üç raporu onayladı.
Bunlar 2023 ve 2024 yıllarına dair durum değerlendirmeleri. Hatırlanacağı üzere, Mart 2024’te Bosna-Hersek’e AB katılım müzakerelerini başlatma yeşil ışığı verilmişti.
Avrupa Parlamentosu, bugün oybirliğiyle Bosna-Hersek’in AB adaylığını güçlü bir şekilde desteklediğini tekrar teyit etti; bu sürecin başarı temelli, Kopenhag Kriterleri’ne uygun ve ülkenin birliği, egemenliği ile toprak bütünlüğü temelinde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
“Avrupa Konseyi’nin, Ukrayna’ya yönelik tam Rus işgalinin yarattığı değişen jeopolitik ortamda Bosna-Hersek ile katılım müzakerelerini başlatma kararını memnuniyetle karşılayan milletvekilleri, kritik reformları takdir ederken ilerlemedeki yavaşlamadan ve zayıf uygulamadan duydukları endişeyi dile getirdiler. Rapor, gerekli anayasal ve seçim reformlarının hayata geçirilmesi, demokratik kurumların ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi, yolsuzluk ve organize suçla mücadele edilmesini talep ediyor.”
Rapor ayrıca, kamuoyunun AB’ye güvenini zedeleyen, özellikle Rusya ve Çin kaynaklı kötü niyetli dış müdahale ve dezenformasyon kampanyalarından duyulan kaygıyı da öne çıkardı.
“Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, özellikle Milorad Dodik ve Bosna-Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti yönetiminin ayrılıkçı ve bölücü söylemlerini şiddetle kınamakta; ülkenin istikrarını ve Avrupa güvenliğini tehdit eden bu istikrarsızlaştırıcı güçlere karşı hedefe yönelik yaptırımlar da dahil olmak üzere kararlı adımlar atılması çağrısında bulunmaktadır.”
Raportör Ondřej Kolar, Balkanların geleceğinin Avrupa’da, Rus hakimiyeti altında değil, olduğuna dikkat çekti: “Bosna-Hersek, Ukrayna’dan sonra Avrupa’nın en zor durumdaki ülkesi ve tam entegrasyon yolunda yardım etmenin bir yolunu bulmalıyız. BİH’deki gelişmeler her gün bize barış, istikrar ve kalkınmaya odaklanmamız gerektiğini gösteriyor; çünkü geri adım atarsak yeniden savaşı ve yıkımı görebiliriz.”
Rapor, 459 evet, 130 hayır ve 63 çekimser oyla kabul edildi.
Aynı oturumda Avrupa Parlamentosu, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk hakkında hazırlanan benzer karar taslaklarını da onayladı.