Arnavutluk’ta tıp öğrencileri yeni akademik yılın başlangıcının ilk gününde diploma almanın şartı olarak zorunlu istihdam edilmelerini protesto etti.
Tiran Tıp Fakültesi’nin düzinelerce öğrencisi, mezuniyetten sonra istihdam edilme şekillerini belirleyen yasaya karşı çıkarak Tiran’daki “Rahibe Teresa” Üniversitesi Hastane Merkezi binası ve fakülte dekanlığı önünde protesto gösterisi düzenledi.
Öğrenciler, “Haksızlık kanunlaşınca direniş zorunluluk olur”, “İlaç boykot-yasayı iptal edin”, “Umut olmadığını düşündüğümüz için kaçtık, tek umudun kendimizi unuttuk” yazılı pankartlar taşıyan öğrenciler, mezun olduktan sonra istihdam edilme şekillerini belirleyen yasayı protesto etti.
Bu arada protestocu bir grup öğrenci de öğretim sürecinin boykot edilmesi ve protestoların devam etmesi konusunda uyarıda bulundu.
Bir grup tıp öğrencisi daha önce zorla çalıştırılmalarına karşı protesto gösterileri düzenlerken, bir grup tıp öğrencisi de söz konusu yasaya destek verdi.
Öğrencilerin itiraz ettiği yasa
“Kamu yükseköğretim kurumlarında tıp öğrencilerine özel muamele yapılmasına ilişkin” yasa, 21 Temmuz 2023’te Arnavutluk Parlamentosu tarafından onaylanırken, tıp öğrencileri ve sivil toplum aktivistleri bu yasaya karşı çıktı.
Yasaya göre, kamu yükseköğretim kurumlarında tıp branşına ilk yılda kabul edilecek öğrenciler, eğitimlerini tamamladıktan sonra Arnavutluk’ta 5 yıl süreyle istihdam edilmek üzere sözleşme imzalayacak.
Yasaya göre, eğitim sürecinde olan öğrenciler, eğer ikinci ila dördüncü sınıf öğrencisiyseler, Arnavutluk’ta 3 yıl çalışma zorunluluğu olan güvenli istihdam; Arnavutluk’ta 2 yıl çalışma zorunluluğu olan beşinci ve altıncı sınıf öğrencileri, aksi takdirde kalan yıllar için öğrenim ücretinin gerçek bedelini ödeyeceklerdir.
Arnavut kurumları, söz konusu yasanın temel olarak sağlık sisteminin doktorlara yönelik ihtiyaçlarını karşılamayı, bu ihtiyaçların daha iyi dağıtılmasını ve doktorların yurtdışında çalışmak üzere ayrılmalarının önlenmesini amaçladığını belirtti./Balkan Postası