ARNAVUTLUK’TA ESKİ BAŞBAKAN SALİ BERİŞA’NIN DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILDI: 12 YIL HAPİSLE KARŞI KARŞIYA

Arnavutluk Parlamentosu, Yolsuzluk ve Organize Suçlar Özel Savcılığı’nın talebi üzerine eski Başbakan Sali Berişa’nın dokunulmazlığını kaldırarak, birçok kez bu ülkede en etkili olan siyasetçinin tutuklanmasının kapısını açtı. Berişa, muhalefetin seferberliğini ve Edi Rama’ya sert tepki vereceğini duyurdu.

Parlamentodaki oylama, Özel Savcılığın Berişa’nın yolsuzluk skandalında rol oynadığı iddiasıyla tutuklanıp tutuklanması amacıyla milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmesi sonrasında geldi.

Edi Rama’nın iktidardaki sosyalistlerinin 73 temsilcisinin yanı sıra iki sosyal demokrat da dokunulmazlığın kaldırılması yönünde oy kullandı. Arnavutluk Parlamentosu’nun toplam 140 milletvekili bulunuyor.

Ekim ayında Berişa, damadı Jamamber Maltezi’nin işini kolaylaştırdığı ve onlara yaklaşık 5,4 milyon avro getirdiği iddia edilen 2008 yılına dayanan bir davada “yumuşak yolsuzluk”la suçlanmıştı.

Maltezi derhal tutuklanırken, Berişa’ya mahkeme tarafından Arnavutluk’u terk etmemesi talimatı verildi.

Arnavutluk parlamentosunun kararı, ayda iki kez yerel polise rapor vererek tutuklanmaktan kurtulmayı bekleyen eski başbakanın beklentilerinden esasen uzaktı.

Destekçileri önünde protesto gösterisi yapan Berişa, “Bu karar, Edi Rama’nın muhalefetten ne kadar korktuğunu gösteriyor. Bizi yok etmeyi başaramayacak, ancak – şimdi ya da asla – sloganıyla, yeterli tepkiyi vermek için harekete geçeceğiz.” dedi.

Berişa suçlu bulunması halinde üç yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Berisha hükümeti tarafından onaylanan eski devlet spor komplekslerinin özelleştirilmesine ilişkin soruşturma, siyasi kariyerinin sonunun başlangıcı oldu, çünkü iddianameden önce bile Amerikalılar onu yolsuzluk ve baltalama nedeniyle “kara listeye” dahil etmişti.

Berişa, siyasi kariyerini kurtarmak amacıyla Luizim Başa’yı Demokratların başkanlığından uzaklaştırdı ve öfkeli bir şekilde ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’e hakaretten dolayı bir Fransız mahkemesinde dava açacağını duyurdu.

ABD’ye ciddi zarar veremeyen Berişa, iç politikaya yöneldi ve 2021 yılı sonunda Demokrat Parti içinde taraftar toplayarak Başa’nın yerini aldı.

Berişa’nın bir dizi siyasi patlamasının ardından Dışişleri Bakanlığı, eski Arnavutluk başbakanının söyleminin, bağımsız soruşturmalar ve yolsuzlukla mücadele pahasına kendisini, aile üyelerini ve siyasi müttefiklerini korumak istediğini gösterdiğini değerlendirdi.

Bu yasayla Sali Berisha’nın yanı sıra eşi Lira Berisha, oğlu Shkeljzen ve kızı Argita Berisha Malteza’nın da ABD’ye girişi yasaklandı.

Sali Berişa, piramit tasarruf bankalarının çöküşünü ve askeri cephaneliklerden yaklaşık 700.000 silah ve yaklaşık bir milyar merminin yağmalanmasının ardından ortaya çıkan anarşiyi takip eden, devletin 1997’deki tamamen çöküşü sırasında Arnavutluk başbakanıydı./Balkan Postası

En son haberler

ARNAVUTLUK, TİKTOK VE SNAPCHAT’İ YASAKLAMAYI TARTIŞIYOR

ARNAVUTLUK’TA AKRAN ŞİDDETİNE KARŞI PROTESTO DÜZENLENDİ

BOSNA HERSEK’TEN GELEN HASTA VAN’DA SAĞLIĞINA KAVUŞTU