ARNAVUTLUK’TA “2. BALKAN ÇALIŞMALARI KONGRESİ” BAŞLADI

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) desteğiyle düzenlenen “2. Balkan Çalışmaları Kongresi”nin açılışı yapıldı.

YTB desteğiyle Kuzey Makedonya merkezli Fettah Efendi Eğitim ve Düşünce Derneği, Türkiye Maarif Vakfına bağlı New York Tirana Üniversitesi, Uluslararası Balkan Üniversitesi (İBU), İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve İlmi Etüdler Derneği (İLEM) iş birliğinde düzenlenen kongrenin açılışına, ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler, araştırmacılar ve diğer davetliler katıldı.

Programın açılışında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop’un mesajı da okundu.

Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, Balkanlar’ın geçmiş acılar ve olumsuz tecrübeleriyle artık anılmaması gerektiğini ifade ederek, “Çünkü buranın insanları yeterince acı çekti. Buranın artık refah, birliktelik, bölge içi hareketlilik, bağlantısallık gibi kelimelerle anılması ve artık Avrupa’ya katkı veren vazgeçilmez bir parçası haline gelmesi gerekiyor. Avrupa’nın güvenliği de zaten Balkanlardan geçiyor. Biz de, Türkiye de bir Balkan ülkesi. Biz ayrıca çok sayıda Balkan kökenli vatandaşa sahip olan bir ülkeyiz.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) yönelimi çerçevesinde Türkiye’nin de aday bir ülke olduğunu ve tüm bölgenin AB yönelimini tamamlamasını samimiyetle istediklerini belirten Atay, şöyle devam etti:

“Biz Türkiye olarak bölgeyle özel ilişkileri olan bir ülkeyiz. Türkiye çok güçlü insani bağlarla Balkanlar’a bağlı bir ülke. Biliyorsunuz sayın Cumhurbaşkanımız kısa bir süre önce bölge turundaydı. Bosna Hersek de uğradığı duraklardan biriydi. Sırbistan ile Kosova arasında devam eden müzakereler ve diyalog sürecini de önemsiyoruz. İki ülkenin arasında ancak diyalog yoluyla çözümlerin bulunabileceğini inanıyoruz ve bu yönde söylemimiz var. Kuzey Makedonya meselesinde de Prespa’dan (Prespa Anlaşması’ndan) sonra belli bir şeye ulaşmıştı bu çözüm. Fakat başka bir ülkenin itirazları sonucunda bir süre AB yönelimi durdu. Ama yine bazı formüllerle bu Temmuz ayında bir miktar çözüme ulaştı.”

Açık Balkan girişimini de desteklediklerini ifade eden Atay, bu girişimin, bölge içi hareketliliği artıracağını vurguladı.

Fettah Efendi Eğitim ve Düşünce Derneği Başkanı Dr. Sevba Abdula da bu kongrenin her yıl belirli bir yerde organize edilmesinin, araştırmacılara bölgeyle ve birbirleriyle etkileşim halinde olmaları noktasında olanak sağlayacağını ifade etti.

Balkan Çalışmaları Kongresi’nin bilimsel ilerlemeye, beraber yaşamaya, kalkınmaya, ortak geleceğe, iyiye, doğruya ve güzele katkı veren çalışma olmasını temennisinde bulunan Abdula, “Balkan Çalışmaları Kongresi, genç akademisyenlere çok yönlü iletişim ve tecrübe aktarımı imkanı sunarak lisansüstü çalışmalarının niteliğini bölge içi ve Türkiye’yle akademik etkileşim ve hareketliliği artırmayı amaçlamaktadır.” diye konuştu.

Kongre Başkanı Doç. Dr. Bujamin Bela ise kongreye bu yıl, başta Türkiye, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek olmak üzere 8 farklı ülkeden 33 araştırmacının katıldığı bilgisini paylaştı.

Bunun kongreyi gerçek bir Balkan girişimi haline getirdiğinin altını çizen Bela, “Bu kongrenin size bilimsel fikir alışverişinde bulunabileceğiniz, yeni araştırmalara ve daha yakın işbirliği için yeni bağlantılara ilham verecek bir forum sağlamasını umuyorum. Böylece Balkan ülkelerindeki genç araştırmacıların gelecek vaat eden gelişimini birlikte öngörebiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, New York Tirana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan Erdemir, 2. Balkan Çalışmaları Kongresi’ni üniversite olarak ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Erdemir, şöyle konuştu:

“Üniversitemiz küçük ama etkili bir üniversite. Arnavutluk’taki önde gelen üniversitelerden biri. Biz bu üniversiteyi aynı zamanda Türkiye’nin yüksek öğrenim alanındaki birikimini de buraya taşıyarak, bu birikimle bu üniversiteyi destekleyerek sadece Arnavutluk’ta değil hem bölgede hem de uluslararası alanda önde gelen üniversitelerden biri yağmaya çalışıyoruz. Bu amaçla olabildiğince hem öğretim üyesi kadromuzun hem öğrencilerimizin uluslararasılaşması yönünde çabalar sarf ediyoruz.”

Açılış kapsamında, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik ve İLEM Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Macit de konuşma yaptı.

En son haberler

SARAYBOSNA HAVA KİRLİLİĞİNDE ZİRVEYE YERLEŞTİ

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜNDEN, BOSNA HERSEK’TEKİ SEL FELAKETİ MAĞDURLARINA DESTEK

ARNAVUTLUK, TİKTOK VE SNAPCHAT’İ YASAKLAMAYI TARTIŞIYOR