ARNAVUTLUK, “YUNANİSTAN İLE ,İŞBİRLİĞİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ VE SAVAŞ HUKUKUNUN KALDIRILMASINA İLİŞKİN BİLDİRGE”Yİ ONAYLADI

Arnavutluk Parlamentosu, Adalet, Bütünleşme ve Birlik Partisi’nin (PDIU) “Adalet ve Entegrasyon” parlamento grubu tarafından önerilen, Yunanistan ile Arnavutluk arasındaki savaş hukukunun kaldırılmasına yönelik girişimin başlatılmasına ilişkin açıklamayı onayladı.

“Yunanistan Cumhuriyeti ile işbirliğinin güçlendirilmesi ve savaş hukukunun kaldırılmasına ilişkin” bildirge, bugünkü parlamento oturumunda Arnavutluk Parlamentosu’nun 140 milletvekilinin 96 lehte, hiç aleyhte ve çekimser oyla kabul edildi.

PDIU Başkanı Shpëtim Idrizi, oturumda yaptığı konuşmada, bu yasanın 84 yıl sonra bile yürürlükte kalmasının “ulusal bütünlüğümüze, egemenliğimize ve onurumuza hakaret olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerde yeri olmadığını” söyledi. .

İdrizi, “Bu açıklama barışçıl politikamızın kanıtıdır, ancak Yunanistan’ın Arnavutluk’la sürdürdüğü savaş hukuku gibi tarihsel bir saçmalığa dayanan hukuki bir saçmalığa 84 yıl sonra bir çözüm bulmaya kararlıyız” dedi.

İktidar partisi Arnavutluk Sosyalist Partisi’nin parlamento grubu başkanı Bledar Çuçi, konuşmasında, işbirliğine yeni bir dinamik kazandırmak için diyalog ve anlayış yoluyla bu yasanın Yunanistan ile Arnavutluk arasında  yürürlükten kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi. .

Çuçi”21. yüzyılın üçüncü on yılına yaklaştığımız bir dönemde, Arnavutluk ve Yunanistan’ın bir dostluk anlaşması olması ve bugün dünyanın en güçlü siyasi ve askeri ittifakı olan NATO’nun üyesi ve müttefiki olmaları nedeniyle, bu yasanın resmi olarak sürdürülmesi ve dolayısıyla Bunun getirdiği sonuçlar büyük bir saçmalıktır” dedi.

PDIU’ya göre, Savaş Kanunu No. 2636/40 halen yürürlüktedir ve “devletler savaş halindeyken ortaya çıkan bazı olumsuz etkileri yaratmaya devam etmektedir”.

PDIU, söz konusu yasanın Arnavut vatandaşlarının temel haklarını sınırlama konusunda önemli sonuçlar doğurduğunu ve “bazı Yunan aşırıcı çevrelerinin irredantizmini canlı tutan bir eylem olduğunu” vurguluyor.

Açıklamaya göre Arnavutluk Meclisi, Arnavutluk Bakanlar Konseyi’nden savaş hukukunun kaldırılması için Yunanistan Hükümeti ile birlikte her türlü çabayı göstermesini talep ediyor.

Bu girişime resmi olarak katkıda bulunmak üzere iki parlamento arasında bir çalışma grubu oluşturulması da çağrılıyor.

1940 yılında Yunanistan Krallığı 2636 sayılı kararname ile Savaş Hukuku’nu ilan etti ve bunu Yunan hukuk sisteminin bir parçası olan bir dizi başka yasa izledi.

En son haberler

ARNAVUTLUK’TA BEKTAŞİ DEVLETİ KURMAK İSTEYEN BABA MONDİ: “İSRAİL HALKININ KARDEŞİYİM”

İTALYA’DAN GÖNDERİLEN İLK MÜLTECİLER ARNAVUTLUK’A ULAŞTI: LİMANDA PROTESTO

MAKEDONYA STRYKER TEDARİK SAYISINI DÜŞÜRDÜ