ABD, ARNAVUTLUK’TA ÖZEL HAREKAT ÜSSÜ HAZIRLIĞINDA: ‘WASHİNGTON BU İŞİ YILLARDIR PLANLIYOR’

Arnavutluk Başbakanı tarafından ülkesinde kurulacağı açıklanan ABD Özel Harekat Üssü’nün, bölgesel güvenlik için taşıdığı anlam ve Balkanlar’daki olası etkilerini, dış ilişkiler ve güvenlik uzmanı Cahit Armağan Dilek, Sputnik’e değerlendirdi. Dilek “Washington, bu işi yıllardır planlıyor” dedi.

Dünyanın pek çok ülkesinde NATO harici özel birlikleri olan ABD, ana kıtası dışında 320 binden fazla asker barındırıyor. Washington DC‘deki Amerikan Üniversitesi‘nde siyasi antropoloji profesörü olan David Vine’a göre, ABD’nin Temmuz 2021 itibariyle en az 80 ülkede 750 civarında üssü bulunurken bu sayı günden güne artış gösteriyor. Jeopolitik ve tarihsel bağlar açısından Türkiye’yi de yakından ilgilendiren Balkanlar’da yaşanan son gelişmeler üzerine ABD’nin bölgedeki 30 yıllık varlığı da bu bağlamda tekrar gündeme geldi.
2009’da NATO’ya katılan Arnavutluk ve Hırvatistan2017 yılında dahil olan Karadağ, son olarak da 27 Mart 2020 tarihinde birliğe katılan Kuzey Makedonya ardından, ABD’nin Balkan coğrafyasında hız kazandırdığı askeri konuşlandırmalar ve anlaşmalar hız kesmiyor.
Halihazırda NATO birlikleri ile de militer dinamizmin aktif olduğu yerlerden biri olan Güney Avrupa, NATO dışında ABD’ye bağlı 20 üsse de ev sahipliği yapıyor. Bu üslerin 6’sı Romanya’da , 8’i ise Yunanistan’da bulunuyor.Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kasım ayında ABD’ye “Yunanistan, ABD’nin bir üssü haline geldi” diyerek tepki göstermişti. 30 adet ‘Black Hawk’ tipi saldırı helikopterlerinin merkezi üssü olarak kullanılan ve ABD için Yunanistan’da bulunan en kritik üssü konumunda olan Dedeağaç, Türkiye sınırına yaklaşık 50 kilometre mesafede konuşlandırılmış durumda.

En son haberler

SIRBİSTAN, MACARİSTAN SINIRINDAKİ YASA DIŞI GÖÇMEN KAMPINI BOŞALTTI

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN TİRAN VE BELGRAD MESAJLARI

ARNAVUTLUK’TA BEKTAŞİ DEVLETİ KURMAK İSTEYEN BABA MONDİ: “İSRAİL HALKININ KARDEŞİYİM”